Mihai Stepan Cazazian

Vizită pastorală la Brăila şi Galaţi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 12 – 14 martie 2011 Î.P.C. Arhim. Datev Agopian a efectuat o vizită pastorală în oraşele Brăila şi Galaţi.

Sâmbătă 12 martie la ora 10.30, Î.P.C. Arhim. Datev Agopian împreună cu preoţii Avedis Mandalian şi Radu Krikor au oficiat o slujbă la Biserica Armeană din Brăila, după care s-a întâlnit cu enoriaşii armeni. Apoi Î.P.C. Arhim. Datev Agopian a vizitat proprietăţile parohiei. S-a constatat că biserica are nevoie de reparaţii şi introducerea unui sistem de încălzire. S-a hotărât amplasarea unui Hacikhar în curtea bisericii ca un simbol şi monument închinat genocidului  din 1915.

Tot sâmbătă după amiază, Î.P.C Arhim. Datev Agopian a fost primit de către Î.P.S Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Galaţiului şi Dunării de Jos la reşedinţa Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

Duminică, 13 martie, Î.P.C. Arhim. Datev a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Armeană din Galaţi împreună cu Pr. Krikor – preotul acestei biserici, Pr. Avedis Mandalain şi corul din Constanţa. După slujbă, Î.P.C. Arhim. Datev s-a înteţinut cu credincioşii veniţi la biserică. Î.P.C. Arhim. Datev a apreciat comunitatea armeană din Galaţi, mulţumind Consiliului Parohial, părintelui Krikor Radu şi în special D-lui Bedros Aharonian pentru aportul său adus la refacerea bisericii. A propus, de asemenea, continuarea lucrărilor de refacere/consolidare a şcolii armene şi refacerea altarului bisericii.

După amiază, Î.P.C Arhim. Datev împreună cu preoţii Avedis şi Krikor, au asistat la finalul slujbei de Liturghie de la Catedrala Ortodoxă din Galaţi, slujbă oficiată de Î.P.S. Arhiepiscop Casian care la prezentat pe Î.P.C. Arhim. Datev în faţa credincioşilor români din Galaţi. Cu această ocazie Î.P.C. Arhim. Datev a ţinut un cuvânt de mulţumire adresat Î.P.S. Casian şi enoriaşilor declarând că a venit ,, ca un musafir şi se desparte ca un frate” .

Luni 14 martie Î.P.C. Arhim. Datev a avut întâlniri cu oficialităţile din Galaţi şi Brăila: cu Dl Dumitru Nicolae – primarul Galaţiului, Dl. Eugen Chebac – preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi şi cu directorul bibliotecii judeţene Galaţi – Dl. Zamfir Ilie, locul unde se găsesc 1500 de cărţi ce aparţin comunităţii armene din Galaţi. P.C Arhim.. Datev  apreciază grija colectivului bibliotecii pentru cărţile armeneşti care se află într-o stare foarte bună.

Pe parcursul vizitei Î.P.C. Arhim. Datev a fost însoţit de preoţii Avedis Mandalian, Pr. Krikor Radu, Dl. Edi Kevorkian – vicepreşedintele Consiliului Eparhial Galaţi şi Dl. Marian Agagemian vicepreşedintele Consiliului Parohial Brăila.