Mihai Stepan Cazazian

Vizita pastorală a PS Episcop Datev Hagopian la Eparhia Armeană din Bulgaria

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, reprezentant acreditat al S.S. Patriarh al Tuturor Armenilor, Catolicos Karekin al II-ea,  PS Episcop Datev Hagopian, a  plecat într-o vizită pastorală  la Varna, Bulgaria pe 16 feb. a.c la invitaţia PC Pr. Năjdeh Keşişian şi al Consiliului parohial.

          PC Pr. al Bisericii Sf. Sarkis din Varna, a sfinţit uşile noi de la intrarea bisericii, pe 16 februarie 2019 iar apoi s-a oficiat slujba de hirotesie a citeților bisericești. La sfârşitul acesteia Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a binecuvântat pe tineri cu ocazia sărbătorii de Sf. Sarkis, blagoslovindu-i şi adresându-le un îndemn  părintesc. Totodată  Preasfinția Sa Episcop, Întâistătător al  Eparhiei Armene din România,  în  prezenţa enoriaşilor a mai sfinţit o icoană dedicată Sfinţilor Martiri ai Genocidului Armean din 1915 din Imperiul Otoman.

          Duminică, 17 februarie a.c. în biserica Sf. Sarkis, cu ocazia sărbătorii  Sfântului Sarkis, s-a oficiat Sf. Liturghie de către Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, în cadrul căreia s-a sfinţit Sf. Altar al bisericii. Autorul lucrării este sculptorul Artac Hambarţumian. La Sf. Liturghie oficiată de Preasfinția Sa Episcop, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, Datev Hagopian, au participat, de asemeni, PC Părinte din Varna Năjdeh Keşişian, PC Părinte de la biserica Sf. Maria din Ruse, Tirayr  Hatavian,  diaconi din sus menţionatele biserici.

         La Sf. Liturghii erau prezenţi: primarul oraşului Varna dl. Ivan Portnih, primarul localităţii “Mladost” din regiunea Varna, Hristo Hristov, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Bulgare şi alţi oaspeţi de seamă.  

            În predica Sa Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a subliniat rolul şi misiunea  importantă a Bisericii Armene pe care a avut-o şi o are pentru păstrarea identităţii naţionale şi spirituale, menţionând în special faptul că Biserica Armeană, în toate timpurile  a luptat pe viaţă şi pe moarte pentru apărarea patriei şi a poporului prin credinţă, continuu întărind voinţa şi spiritul  naţiunii. Preasfinția Sa a  apreciat  rolul şi sprijinul acordat de Biserică în special în diaspora pentru păstrarea identităţii naţionale şi a credinţei creştine.

             La sfârşitul Sf. Liturgii s-au oferit daruri, apoi a fost sfinţit şi împărţit celor prezenţi tradiţionalul MADAGH.

 Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene
din  România