Arhiepiscopia Armeana

Vizita pastorală a Preasfințitului Episcop Datev Hagopian în mijlocul comunităților armene din Varna și Burgas

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 8 ianuarie a.c. Părintele Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria a  început efectuarea unei vizite pastorale în Bulgaria, urmând a se întâlni cu membrii comunităților armene din Varna și Burgas.

Sâmbătă, 8 ianuarie, PS Episcop Datev a oficiat Sf Liturghie în Biserica Sf Sarkis din Varna, avându-l alături pe PC Pr Dirayr Hadavian din Ruse. După Sf Liturghie a fost săvârșită slujba sfințirii apei precum și rânduiala binecuvântării rodiilor.

În seara aceleiași zile Preasfințitul Datev a fost oaspetele filialei locale a AGBU din Varna, participând la dineul oferit și dând binecuvântarea sa acțiunii de strângere de fonduri.

            La eveniment au participat Ambasadorul Armeniei în Bulgaria, dl Armen Edigarian, Ambasadorul Argentinei dl Alfredo Atanasov, ministrul Daniel Lorer, Țoncio Ganev din partea Adunării naționale, dl Artur Hovhanisian, presedinte al Uniunii armenilor din Europa, Harutiun Hovsepian din partea Uniunii armenilor din Bulgaria, dna Sonia Bedrosian, presedinta de onoare  a Uniunii Generale de Ajutor a Armenilor, primari și alte oficialități locale.

PS Episcop Datev a avut cuvinte de laudă adresate comunității armene din Bulgaria, apreciind stăruința acestei comunități și a persoanelor împlicate în activitățile comunitare pentru păstrarea identității naționale, a limbii și culturii poporului nostru. Cuvinte apreciative au rostit și ceilalți vorbitori, în rândul acestora aflându-se Ambasadorul Armeniei Armen Edigarian și presedintele AGBU din Varna, Kevork Krikorian.

Acțiunea de strângere de fonduri a avut ca rezultat  o sumă de 100.000 leva (50.000 euro) sumă, care va fi folosită pentru acordarea unor burse pentru studii tinerilor armeni talentați din Varna dar și pentru confecționarea unui bust al lui Charles Aznavour, bust ce va fi realizat de sculptorul Crasimir Anghelov. Monumentul va fi amplasat și dezvelit în prezența Ambasadorilor Armeniei și Franței, urmând a fi binecuvântat de PS Episcop Datev, la eveniment urmând a -și aduce sprijinul și Fundația Charles Aznavour din Bulgaria.

Duminică, 9 ianuarie, Părintele Episcop Datev a vizitat comunitatea din Burgas, săvârșind Sf Liturghie și rânduiala sfințirii apei și a binecuvântării rodiilor în Biserica Sf Cruce din localitate, adresând un emoționant cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene