Arhiepiscopia Armeana

Vizita pastorală a Preasfinției Sale, Episcop Datev Hagopian în SUA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 15 noiembrie, Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei  Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, a plecat într-o vizită pastorală în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia a vizitat eparhiile armenești din SUA, a săvârșit Liturghii și a avut întâlniri cu membrii comunităților armenești locale, precum și cu armenii din România și Bulgaria.

Pe 20 noiembrie, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Hovnan Derderian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din Vestul SUA, Părintele Episcop Datev a săvârșit Sf. Liturghie în Catedrala Sfinților Ghevondeanț din Los Angeles, a transmis mesajul său credincioșilor prezenți și s-a întâlnit cu membrii organizației româno-armene „Raffi”.

Pe 27 noiembrie, Preasfințitul Datev a oficiat Sf. Liturghie în Pasadena, în biserica armenească Sf. Grigore Luminătorul, unde s-a întâlnit cu armeni din Bulgaria.

Pe 2 decembrie, Părintele Datev a plecat la New York, unde împreună cu dl. Hakob Kouyoumdjian, binefăcătorul Mănăstirii Hagigadar, a vizitat seminarul teologic „Sf. Nerses” din New York, unde au fost întâmpinați de PC Părinte Martiros Chevian. Scopul vizitei a fost de a face cunoștință cu structura și sistemul de învățământ, deoarece dorința Părintelui Episcop Datev este de a deschide un seminar similar în orașul Suceava, centru cu o veche tradiție bisericească pentru armeni. Cu această ocazie, episcopul l-a invitat pe părintele Martiros în România pentru a-și împărtăși experiența și a sprijini implementarea proiectului de înființare a unui nou seminar la Suceava.

Apoi Preasfinția Sa, cu acordul arhimandritului Mesrop Parsamyan, Întâistătătorul Eparhiei Armene de Est din SUA, a ținut o slujbă în Catedrala Sfântul Vardan din New York și a transmis mesajul său credincioșilor prezenți, printre care s-a aflat și istoricul Edvard Jeamgocian, iar după slujbă au vorbit despre viața comunității armene din România și din SUA. De asemenea, a avut și o întâlnirea prietenoasă cu dl.Berge Setrakian, președintele AGBU.

Pe data de 11 decembrie, Părintele Datev a săvârșit Sf. Liturghie la biserica armenească Sf. Abgar din Arizona, a avut întălniri interesante cu membrii comunității locale și a participat la cina organizată de comunitate.

La Los Angeles, Preasfinția Sa a avut întâlniri și cu ziarele și televiziunea armeană locală, acordând interviuri cu privire la comunitatea armeană din România și mai ales publicarea unei cărți ilustrate cu titlul „Tezaurul Eparhiei Armene din România”.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *