Mihai Stepan Cazazian

Vizită la Palatul Victoria

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În ziua de 26 octombrie, a avut loc la Palatul Victoria o întâlnire de lucru între PC Arhimandrit Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România și Excelența Sa Domnul Emil Boc, Prim-ministrul României. La întâlnire au participat domnul deputat Varujan Pambuccian și părintele vicar, pr. Ezras Bogdan.

După schimbul de saluturi, Părintele Arhimandrit Datev Hagopian a prezentat pe scurt importanța eparhiei armene din România în cadrul Bisericii Apostolice și Ortodoxe Armene, subliniind faptul că această eparhie este cea mai veche eparhie armeană din lume, înființată în anul 1401 și, de asemenea, și-a exprimat dorința ca Bucureștiul să devină capitala europeană a armenilor. Această dorință se bazează pe faptul că în Europa trăiesc aproximativ 5.000.000 de armeni care au ca unic loc de pelerinaj european mănăstirile armenești Hagigadar și Zamca din Suceava.

Scopul principal al întâlnirii a fost acela de a propune Excelenței Sale, domnului prim-ministru Emil Boc, președinția de onoare a aniversării în anul2012 a500 de ani de la târnosirea bisericii Sfânta Maria a mănăstirii Hagigadar din Suceava, aniversări la care vor participa Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul și Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor și înalte oficialități ale Republicii Armenia.

Excelența Sa, s-a arătat onorat de această propunere și a acceptat-o exprimându-și totodată bucuria pentru faptul că aceste două monumente de interes patrimonial vor fi redeschise ca locașuri de rugăciune primind în ele trăitori, revenind astfel la viața de care au fost private mai bine de o sută de ani.

Întâlnirea s-a încheiat cu asigurări reciproce de colaborare pe toate planurile.