Mihai Stepan Cazazian

VIZITA LA BUCUREȘTI A MINISTRULUI DIASPOREI, DOAMNA HRANUȘ HAKOBIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

1F8A5784

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie, ministrul Diasporei al Republicii Armenia, doamna Hranuș Hakobian, s-a aflat într-o vizită de lucru la București.

Vizita a început cu întîlnirea dintre Hranuș Hakobian și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi. În timpul întrevederii au fost dezbătute chestiuni legate de comunitatea armeană și îndeosebi de activitatea multiseculară a Bisericii Armene din România. Doamna Hakobian a prezentat stadiul actual și proiectele privind activitatea menită să conserve patrimoniul cultural al Diasporei. Secretarul de stat pentru culte, subliniind contribuția deosebită a comunității armene la dezvoltarea României, a prezentat programele privind ajutorul de stat acordat minorităților religioase, în special cel acordat Eparhiei Armene din România, și manifestările comune. S-a făcut referire și la organizarea în luna noiembrie a acestui an a manifestărilor festive dedicate centenarului catedralei armene Sfinții Arhangheli din București.

olaski

întîlnirea dintre Hranuș Hakobian și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.

În a doua jumătate a zilei, ministrul Diasporei a vizitat centrul armenesc din București, catedrala, Uniunea Armenilor din România, editura și tipografia „Ararat”, școala, muzeul și biblioteca din centrul cultural „Dudian” unde, în prezența președintelui Uniunii Armenilor, Varujan Vosganian, a fost organizată o întîlnire cu reprezentanții comunității. Doamna ministru a prezentat direcțiile și proiectele principale ale activității Armenia-Diaspora, provocările actuale, manifestările principale dedicate centenarului Genocidului Armean și rezultatele în curs, a asculat și a răspuns chestiunilor ce preocupă comunitatea armeană din România.

1F8A5257

1F8A5331

hranush

În dimineața zilei următoare, 30 septembrie, doamna Hranuș Hakobian s-a întîlnit la Parlamentul României cu grupul parlamentar al minorităților naționale, condus de mai mulți ani de reprezentatul minorității armene, Varujan Pambuccian. La întîlnire au fost prezenți deputații reprezentînd minoritățile greacă, evreiească, germană și altele, care au prezentat statutul și drepturile minorităților naționale din România. Doamna ministru a mulțumit îndeosebi minorităților greacă, evreiască și romă pentru sprijinirea armenilor din România în chestiunea Genocidului Armean, în același timp exprimîndu-și speranța că pe viitor această chestiune va evolua și în România.

DSC_0260

Întîlnire la Parlamentul României cu grupul parlamentar al minorităților naționale

Ministrul Diasporei a participat ca invitat de onoare la sesiunea plenară a Parlamentului României, la care a fost salutat de președintele sesiunii.

DSC_0292

După aceea, doamna Hakobian a participat în aula Bibliotecii Centrale Universitare la festivitatea solemnă prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la reînființarea Uniunii Armenilor din România, la care, alături de președintele Uniunii Armenilor, Varujan Vosganian, și deputatul Varujan Pambuccian, au fost prezenți președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, primul ministru al României, Victor Ponta, reprezentantul președintelui României, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, fostul prim-ministru și ministru de externe Petre Roman, reprezentanți ai minorităților naționale, parlamentari și alți demnitari, invitați. Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reînființarea UAR a fost transmis și mesajul președintele României, Klaus Iohannis. „Vechimea relaţiilor dintre armeni şi locuitorii meleagurilor României de astazi este o punte de convieţuire şi o împletire a valorilor culturii, artei şi aspiraţiilor. Istoria nu ne-a cruţat, punîndu-ne deseori în faţa unor situaţii în care singura speranţă a stat în credinţă şi în solidaritate. Acestea sînt valori fundamentale şi astăzi cînd, aniversînd reînfiinţarea după 1990 a Uniunii Armenilor din România, rememorăm momentele dramatice ale comunităţii armene de la începutul secolului XX”, se spune în mesajul președintelui Klaus Iohannis. În cuvîntul său, premierul Victor Ponta și-a exprimat sprijinul pentru comunitatea armeană și pentru proiectele privind conservarea patrimoniului cultural armenesc din România. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vorbind despre împlinirea a 25 de ani de la reînființarea Uniunii Armenilor, a legat această aniversare de anul sensibil al centenarului Genocidului Armean.

DSC05189

În cuvîntul său de salut, doamna ministru Hakobian și-a exprimat recunoștința față de poporul român și autoritățile române îndeosebi pentru crearea condițiilor sigure de trai pentru zecile de mii de supraviețuitori ai Gencidului Armean refugiați în România. „Doresc să adresez cuvîntul meu de recunoștință președintelui României, Klaus Iohannis, care a fost primul președinte al României care și-a exprimaj solidaritatea cu poporul armean, declarînd cu prilejul centenarului Genocidului Armean: ” La un secol de la evenimentele tragice din 1915, aduc un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei și grelei încercări de la începutul secolului trecut. Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci în crima teribilă care a umbrit umanitatea și care ne obligă astăzi la recunoaștere și reconciliere. Comemorarea și conștientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezintă astăzi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastră să-și însușească lecția trecutului. Totodată, recunoașterea unei tragedii istorice de proporțiile celei petrecute acum 100 de ani înseamnă un semnal important și necesar pentru eradicarea urii, intoleranței, rasismului și xenofobiei.”

Sperăm că acest apel nu va rămîne fără ecou și procesul recunoașterii și condamnării Genocidului Armean va intra într-o nouă etapă, iar noi vom fi martorii unor noi evoluții în această chestiune”.

În cadrul manifestării, doamna Hakobian, i-a înmînat deputatului Varujan Pambuccian Medalia Recunoștința  acordată de președinția Republicii Armenia  pentru aportul considerabil adus bunei organizări și desfășurări a manifestărilor dedicate centenarului Genocidului Armean.

 

DSC_0302

întîlnire cu ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr

În după amiaza aceleiași zile, doamna ministru a avut o întîlnire cu ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, în cadrul căreia au fost prezentate în mod reciproc atribuțiile, politica și programele celor două ministere, precum și principiile de bază ale lucrului cu Diaspora. Apreciind în mod deosebit experiența acumulată de ministerul Diasporei al Republicii Aremenia în planul păstrării identității armenești, al programele derulate în vederea păstrării identității comunităților armenești și a patrimoniului cultural, ministrul român și-a exprimat dorința de a continua legăturile și consultările între cele două ministere. În acest sens a avut loc un schimb de idei privind perspectivele stabilirii de legături și ale colaborării dintre structurile Diasporei armenești și ale celei românești din diverse țări, avîndu-i în centrul inițiativei pe armenii din România ajunși în diverse comunități armenești din lume.

În seara aceleiași zile, ministrul Diasporei a participat și a luat cuvîntul la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a Armeniei și al aniversării a 25 de ani de la reînființarea UAR, la care au fost prezenți membri ai Parlamentului și Guvernului României, reprezentantul Președinției, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai comunității armene.

La 1 octombrie, doamna Hakobian a acordat un interviu Televiziunii Române, a vizitat ambasada Republicii Armenia, Muzeul Zambaccian, apoi și Eparhia Armeană, unde a avut o întrevedere cu întîistătătorul Bisericii Armene din România, episcopul Datev Hagopian.

Pe parcursul întregii vizite, doamna ministru Hakobian a fost însoțită de ambasadorul Armeniei în România, Hamlet Gasparian.

vezi mai multe fotografii pe https://www.facebook.com

comunicat de presă

http://armenpress.am