Mihai Stepan Cazazian

Vizita la Bucureşti a istoricilor Taner Akcam şi Raymond Kevorkian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


În perioada 25-29 mai s-au aflat la Bucureşti doi prestigioşi istorici din Statele Unite şi Franţa care au conferenţiat pe tema Genocidului.

Primul este istoricul Taner Akcam de la Clark University (SUA) iar al doilea  Raymond Kevorkian de la  Université Paris-VIII-Saint-Denis (Franţa).

Conferinţa, organizată de Uniunea Armenilor din România şi Arhiepiscopia Bisericii Armene a avut loc joi 26 mai la Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti iar temele celor doi istorici au fost Negarea ca un concept naţional de securitate (Taner Akcam) şi Genocidul Armenilor o distrugere în două etape 1915-1916. (Raymond Kevorkian) A fost distribuit un supliment al revistei Ararat care conţine, în traducere, rezumatele celor două Conferinţe. În deschidere a vorbit Academician Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române.

Printre cei ce au participat la Conferinţă am remarcat prezenţa fostului preşedinte al României, Ion Iliescu care a ţinut la sfîrşit să spună cîteva cuvinte legate de Armenia şi comunitatea armeană. Au urmat întrebări puse de publicul prezent la care au răspuns cei doi istorici.

În dimineaţa aceleiaşi zile invitaţii au participat la o emisiune, în direct, pe postul TVR info unde au oferit informaţii despre activitatea lor şi scopul vizitei la Bucureşti

Vineri 27 mai a avut loc o întîlnire la Catedra de Istorie a Universităţii Bucureşti după care Taner Akcam şi Raymond Kevorkian au avut o întrevedere la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” cu domnul director general dr. Mihail Ionescu.

În după amiaza zilei de 27 mai la Librăria Cărtureşti din incinta Muzeului Ţăranului Român a avut loc lansarea volumului “Un Act Ruşinos Genocidul armean şi problema responsabilităţii turce” de Taner Akcam volum apărut la Editura Ararat şi, subliniem aici, într-un timp record! La lansare au vorbit scriitorul Bedros Horasangian, istoricul Flori Bălănescu care a îngrijit ediţia în limba română şi în final autorul.

Sîmbătă Taner Akcam s-a întîlnit la Episcopia Armeană cu Arhim. Datev Hagopian care a scris un cuvînt înainte la volumul lansat.

Oaspeţii au vizitat, în cursul zilei de sîmbătă Muzeul Zambaccian şi Muzeul Satului fiind încîntaţi de primirea făcută la Bucureşti unde, au spus, au întîlnit o comunitate mică dar extrem de activă.

Mulţumiri pentru organizarea acestei acţiuni Uniunii Armenilor din România, domnului Sirun Terzian care a fost permanent alături de cei doi invitaţi pe tot parcursul şederii lor la Bucureşti.

reporter

fotografii de Mihai Gheorghiu

One Response to Vizita la Bucureşti a istoricilor Taner Akcam şi Raymond Kevorkian

  1. Pingback: Vizita la Bucure?ti a istoricilor Taner Akcam ?i Raymond Kevorkian. Despre Genocidul Armenilor « Gogea's Blog