Mihai Stepan Cazazian

VIZITA LA BACĂU A DELEGAȚIEI ORAȘULUI HRAZDAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

La 24 octombrie, la primăria municipiului Bacău s-a semnat un acord de prietenie între Bacău și orașul Hrazdan din Armenia, care prevede stabilirea de legături multilaterale între cele două localități, cooperare în domeniile ce prezintă interes comun de colaborare, cum sînt autoguvernarea locală, arta, cultura, educația, mediul înconjurător, organizațiile neguvernamentale, relațiile economice, sănătatea, sportul, tradițiile locale și turismul. De partea romînă acordul de prietenie a fost semnat de primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, iar de partea armeană de adjunctul primarului din Hrazdan, Samvel Grigorian. La ceremonia semnării au fost prezenți ambasadorul Armeniei în România, Hamlet Gasparian, precum și consilierul primăriei din Bacău, profesor doctor Gabriel Stan și președintele filialei locale a Uniunii Armenilor din România, Vasile Agop.

“Bacăul s-a alăturat acelor zece orașe și trei județe românești care, începînd cu 2012, s-au înfrățit cu orașe și regiuni din Armenia. Această vastă rețea de cooperare oferă posibilitatea realizării în România a unor proiecte diverse, care sînt menite cu precădere conservării și perpetuării bogatelor tradiții spirituale și culturale ale comunității armene din România și implicării totale în viața românească”, a menționat, în cuvîntul său de salut, ambasadorul Hamlet Gasparian.

La rîndul său, primarul Cosmin Necula a apreciat în mod deosebit importantul aport istoric al armenilor la dezvoltarea orașului și județului Bacău, ce continuă și astăzi prin activa comunitate armeană. Și nu este de mirare, a spus primarul, că încă la 10 octombrie consiliul municipal a încuviințat în unanimitate semnarea acordului de prietenie între Bacău și Hrazdan.

După aceea delegația armeană a vizitat centrul de afaceri și expoziții „Mircea Cancicov”, muzeul județean de istorie „Iulian Antonescu”, universitățile „George Bacovia” și „Vasile Alecsandri”, complexul bisericesc și arheologic „Precista”, precum și filiala băcăuană a Uniunii Armenilor din România.

Actul înfrățirii cu Hrazdanul a fost oglindit pe larg în presa locală băcăuană, care a prezentat informații despre orașele Hrazdan și Bacău, despre comunitatea armeană din Bacău și despre aportul important al armenilor la dezvoltarea acestei părți a țării.