Arhiepiscopia Armeana

Vizita Întâistătătorului Eparhiei Armene din România la Londra – ajutoare umanitare pentru armenii din Ucraina

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian s-aflat la Londra în 19 martie, răspunzând inițiativei primite din partea PS Episcop Hovakim Manughian, primat al Eparhiei Armene din Marea Britanie și Irlanda. Cei doi înalți prelați, însoțiți de consilierul Preasfinției Sale Hovakim Manughian, dl. Levon Agulian din Londra, s-au întâlnit cu Părintele Patrick Suhdeo, președinte al Fundației ,,Barnabas”

Fundația amintită a oferit Eparhiei Armene din Ucraina un ajutor umanitar constând în 30 tone alimente și medicamente precum și suma de 30 000 lire sterline. Această fundație și-a arătat sprijinul și față de populația armeană din Arțakh în timpul războiului de 44 de zile, remarcându-se și prin demararea și susținerea unor proiecte în domeniul apărării drepturilor omului și a spijinirii libertății religioase.

În 24 martie cei doi prelați au ajuns la Suceava, unde s-au întâlnit cu PS Episcop Markos Hovhanisian, Episcopul armenilor din Ucraina, care era însoțit de preotul comunităților armene din Cernăuți și Părintele Nerses Șahnazarian și diaconul Vartan Hovsepian. Comunitățile armene din Suceava și Cernăuți sunt legate prin strânsă colaborare din vechi timpuri, realitate care s-a dovedit încă o dată benefică populației armene din zonă.

De-a lungul celor 3 zile petrecute la Suceava slujitorii bisericii armene au vizitat lăcașurile de închinăciune armenești din oraș, rugându-se pentru pace, pentru iubire și bunăînțelegere.

Tot în 24 martie, la inițiativa Episcopului Datev s-a desfășurat o întâlnire on-line a șefilor eparhiilor armene din Europa și a exarhilor patriarhali, analizându-se variantele și posibilitățile  strângerii ajutoarelor financiare pentru armenii din Ucraina.

Au fost abordate și alte probleme de actualitate în viața diasporei armene din Europa, accentuâdu-se importanța revigorării vieții spirituale în cadrul comunităților. Se preconizează organizarea unor întâlniri și activități periodice la Mănăstirea Zamca, declarată centru spiritual al armenilor din diaspora Europei. Mănăstirea Zamca este certificatul de naștere al comunității armene din România, este locul unde a început istoria comunității armene pe binecuvântatul pâmănt românesc, în urma cu 620 de ani, prin Hrisov Domnesc dat de Alexandru Cel Bun în 1401, a fost recunoscut la Mănăstirea Zamca primul episcop armean. De atunci s-au succedat până acum pe Scaunul Episcopal 42 de arhierei.

Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a informat de asemenea că una din preocuparile Sale este să adună periodic la Mănăstirea Zamca tabere de tineret din celelalte Eparhii din Europa și totodata are în program întemeierea unui seminar teologic, al caror absolvenți vor deservi comunitățile armene din diaspora.

Menționăm în rândul celor planificate:

-Cursuri de perfecționare a diaconilor

-Cursuri de perfecționare a preoților

-Schimb de experiență și perfecționarea corurilor din eparhii

-Întâlniri ale reprezentantelor organizațiilor de femei

-Întâlniri ale reprezentanților tineretului din eparhii

-Schimb de experiențe și perfecționarea cadrelor didactice din școlile eparhiilor

-Pregătirea celor care doresc a  face parte din consiliile parohiale și eparhiale

-Crearea facilităților pentru cei care doresc să petreacă o perioadă de timp în post și rugăciune la mănăstirile din Suceava.

În contextul actual, Arhiepiscopia Armeana mulţumeşte tuturor persoanelor, care sunt în cooperare frăţească şi contribuie în continuare la ajutorarea refugiaților armeni din Ucraina. Încă de la început, Arhiepiscopia Armeana a mobilizat actiuni de ajutorare și cazare a refugiaților armeni în parohiile noastre. Refugiați armeni sunt întâmpinați cu multă compasiune, prietenie şi solidaritate de preoți și reprezentați ai eparhiei noastre, în mod deosebit, la Suceava, Botoșani, București, Iași, Brăila.

Totodată, suntem chemaţi să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul şi să fie pace.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

One Response to Vizita Întâistătătorului Eparhiei Armene din România la Londra – ajutoare umanitare pentru armenii din Ucraina

 1. Gotti April 6, 2022 at 11:12 pm

  Urmaresc cu interes activitatea Arhiepiscopiei Armene din Romania si din mijloacele de comunicare am observat o mare timiditate in a condamna actiunile de agresiune politica si militara a Rusiei impotriva Ukrainei. Poate fiindca nu vrea sa deranjeze cumva sau sa iasa in evidenta pozitionandu-se in vreun fel fata de drama umanitara la modul general, focalizandu-se exclusiv pe comunitatea armeana.
  Ce nu inteleg ei este ca o astfel de agresiune ar putea oricand sa se rasfranga si asupra Armeniei atunci cand tara noastra natala va indrazni sa nu mai fie vasala.
  Sa spunem lucrurilor pe nume : fosta mare putere are tot interesul ca Armenia sa functioneze la cote de avarie…iar Armenia efectiv se zbate sa supravietuiasca in menghina socialisto-musulmana.
  Revenind la atitudinea Bisericii Armene, e bine ca se preocupa de comunitatea noastra insa putina compasiune ar putea atrage mai multa simpatie, capitol la care a pierdut semnificativ prin atitudinea ermetica si destul de intoleranta in anumite aspecte si foarte indulgenta (n r : neutra) in raport cu unele fapte condamnabile ce se intampla atat de aproape.
  P.S. : e f bine ca au facut deplasarea la Londra. O vacanta platita all-inclusive e intotdeauna binevenita