Mihai Stepan Cazazian

Vizita E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Republicii Armenia, în județul Cluj

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În zilele de 4 și 5 martie E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România a vizitat orașul Cluj-Napoca, unde a avut întrevederi cu lideri din administrația locală a județului Cluj, reprezentanți ai cercurilor universitare și de afaceri, precum și ai comunității locale și structurilor bisericești.
Pe 4 martie, la una dintre universitățile de top din România, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ambasadorul Minasyan a participat la cea de-a XVIII-a Conferință BIOTERRA Agricultură Ecologică, la care a participat viceprim-ministrul guvernului României, Kelemen Hunor, ministrul maghiar al agriculturii Istvan Nagy, Cornel Cătoy, Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și mulți alți oficiali și invitați din aproximativ douăsprezece țări.

În discursul său de deschidere, ambasadorul Minasyan a subliniat importanța cooperării dintre cele două țări nu numai în domeniul diplomatic, ci și în cel al culturii, educației, agriculturii și în alte domenii, prezentând eforturile guvernului Armeniei și structurilor importante pentru creșterea producției agricole ecologice, conform reglementărilor ecologice ale UE și Codex Alimentarius.

La eveniment au fost prezenți reprezentanții ONG-ului „Green Lane” organizației neguvernamentală de sprijin agricol din Armenia (Director: Nune Sarukhanyan), care, împreună cu ambasadorul Minasyan au avut întâlniri cu colegii români, au vizitat unități de producție agricolă pentru a afla despre activități la fața locului. Părțile au discutat despre posibilitățile de a stabili relații de cooperare cu fermierii armeni.
În cadrul vizitei, ambasadorul Minasyan a avut o întrevedere cu Cornel Kato, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Au fost discutate perspectivele cooperării cu Universitatea Națională Agrară din Armenia pentru a contribui la dezvoltarea sectorului prin testarea noilor tehnologii și schimbul de experiență. Ambasadorul Minasyan a semnat în cartea oaspeților de onoare ai Universității.

Pe 5 martie, Ambasadorul Republicii Armenia Serghei Minasyan împreună cu vicepreședintele Consiliului județean Cluj, Istvan Vakar și reprezentanți ai comunității armene au fost oaspeți ai Parohiei Greco-Catolice Andrei Mureșan din Cluj-Napoca și au vizitat Catedrala ”Martirilor și mărturisitorilor veacului XX”, care se află în construcție. Sfânta Liturghie a fost dedicată amintirii tuturor martirilor, inclusiv victimelor genocidului armean, a masacrelor de la Sumgait și de la Baku, războaielor din Arțakh și apărarea granițelor Patriei Mame.

În comunicatul Parohiei Greco-Catolice, de pe pagina de facebook se subliniază că : „De când se află în România, domnul ambasador a participat la numeroase servicii religioase armenești, armeano-catolice, ortodoxe sau protestante și a dorit să aibă o experiență și în comunitatea greco-catolicilor clujeni, exprimându-și astfel recunoștința și față de această biserică, pentru că armenii care s-au refugiat în România, după Primul Război Mondial au fost foarte bine primiți. Domnul ambasador s-a arătat încă o dată un prieten sincer al României, și a făcut o frumoasă prezentare a poporului armean, dorind în mod explicit să se unească în rugăciune pentru toți martirii și mărturisitorii veacului XX (armeni, români sau de alte naționalități) care au plătit cu jertfa lor, unii chiar cu viața, luptei în favoarea Binelui comun”.

Ambasadorul Minasyan a mai subliniat legăturile istorice profunde dintre comunitatea greco-catolică din Cluj și armenii locali, remarcând faptul, simbolic, că într-o regiune plină de provocări pentru greco-catolici, Biserica din Gerla (fostul oraș Armenopolis, construit în secolul al XVIII-lea de armenii care s-au mutat din Moldova în Transilvania) a fost prezbiteriul bisericii greco-catolice locale, al cărei șef a fost cardinalul Iuliu Hossu, canonizat în 2019 de Papa Francisc.

La finalul Sfintei Liturghii a fost vizitată Aula ”Iuliu Hossu”, micul spațiu expozițional dedicat martirilor și mărturisitorilor veacului XX, respectiv întregul complex dedicat acestora, aflat în construcție în inima Clujului (o ”cetate” cultural spirituală, care a putut fi admirată de pe generoasa terasa a Catedralei).

În cadrul sfintei liturghii solemne un confrate armeano-catolic din Gherla a rostit „Tatăl nostru” în limba armeană.

material realizat pe baza informațiilor de pe pagina de facebook a

Ambasadei Republicii Armenia în România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *