Szekely Csaba

Visit Armenopolis – Turul poveştilor din Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

       Într-o locaţie pitorească din municipiul Gherla a avut loc evenimentul „Visit Armenopolis”, toate încununate de Povestea Gherlei şi de oamenii locului, dintre care un loc important ocupă membrii comunităţii armeneşti din localitate. Nu întâmplător, la această frumoasă manifestare cu scop turistic a fost invitat preşedintele sucursalei Transilvania Nord a  Uniunii Armernilor din România , ing. Ioan Esztegar, care în cuvântul său a prezentat istoricul, tradiţiile şi obiceiurile armenilor în pitoreasca aşezare de pe Valea Someşului Mic, cunoscută de toată lumea fostul Armenopolis.

A urmat  evoluţia de mare  succes a Ansamblului de dansuri armeneşti „Hayakaghak” condus de Ursan Esztegar Erika, care a susţinut un bogat program de jocuri tradiţionale armeneşti  din localitate, din care nu puteau lipsi dansurile „Hzor  Hayastan”, „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”,  „Tsaghkadzori” şi „Vartavar”, toate primite  cu multă căldură de numeroasa asistenţă prezentă în curtea interioară a clădirii arhitectonice. de pe strada 1 Decembrie 1918. Din acţiunile desfăşurate nu putea lipsi obişnuita degustare de specialităţi gastronomice armeneşti , de mare căutare fiind ciorba de hurut. În cadrul evenimentului au mai fost organizate expoziţii şi târguri meşteşugăreşti cu produse locale, ateliere de  meşteşuguri populare şi artizanat. Vizitatorii au putut admira şi o expoziţie de fotografii cu imagini vechi din Gherla, printre care s-au aflat şi case armeneşti de mare valoare arhitectonică.

       Evenimentul „Visit Armenopolis”de la Gherla a cuprins  nu mai puţin de 20 de evenimente, dar noi am ales doar cele referitoare la tradiţiile comunitităţii armeneşti din localitate, recunoscută şi apreciată prin păstrarea identităţii şi a obiceiurilor în toată ţara, chiar şi peste hotare.

Szekely Csaba