Elena Chobanyan

Violonistul Augustin Hadelich pentru prima dată în ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În cadrul celui de-al 14-lea Festival Internațional de Muzică de la Erevan, dedicat celebrului dirijor armean Ohan Duryan, la 25 octombrie, am avut plăcerea să-l avem invitat, pentru prima oară, în Armenia, pe violonistul Augustin Hadelich , câștigător al premiului „Grammy”, unul dintre cei mai cunoscuți violoniști ai lumii.

Augustin Hadelich, a interpretat, acompaniat de Orchestra Filarmonicii Naționale din Armenia, concertul pentru vioară de P.I. Ceaikovski. Programul serii, dirijat de Eduard Topchyan a mai cuprins Simfonia nr. 4 de P.I. Ceakovski.

Violonistul Augustin Hadelich, născut la Cecina (Italia) într-o familie germană s-a impus ca unul dintre marii violonişti ai generaţiei sale. A cântat cu toate marile orchestre americane, iar aparițiile sale din ce în ce mai numeroase în Europa și Orientul Îndepărtat i-au creat o reputație fenomenală. Criticii îi laudă tehnica remarcabilă,  persuasivitatea interpretărilor sale și tonul său răpitor.  Are, până în prezent 15 discuri înregistrate cu lucrări din creația marilor compozitori ai lumii de la Telemann, Haydn sau Paganini până la Ceakovski, Bartok sau Sibelius.  ( vezi aici mai multe informații despre violonist)

Augustin Hadelich cântă la o vioară realizată de Giuseppe Guarneri del Jesu, din 1744, cunoscută sub denumirea „Leduc, ex Szeryng”. După concert, renumitul violonist a spus că a fost impresionat de primul său concert cu Filarmonica Națională din Armenia și a fost recunoscător pentru primirea extreme de călduroasă.

Elena CHOBANYAN