Mihai Stepan Cazazian

VIOLONISTUL ARA MALIKIAN A ÎNCÎNTAT PUBLICUL ROMÂNESC

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

O serie de mijloace media românești s-au referit la concertul susținut la 7 noiembrie la Sala Palatului de violonistul armean Ara Malikian (originar din Liban, acum stabilit în Spania), iar emisiunea „Neatza” de la de la postul de televiziune Antena 1 l-a avut ca invitat pe Malikian cu cîteva zile înainte de concert.

Concertul a purtat titlul „Incredibilul turneu al viorii”, ceea descrie legătura artistului cu instrumentul său muzical: vioara este fabricată de un priceput lutier italian din Modena, ajunge pînă în Liban, unde Ara, pe atunci în vîrstă de trei ani, o primește în dar de la tatăl său, care la rîndul său o primise de la părintele său, ceea ce îi face nedespărțiți și pune bazele unui splendid turneu prin timp și genuri muzicale. În paralel cu intrepretările pline de virtuozitate, cu aceeași măiestrie Malikian în prezintă spectatorului, prin scurte povestiri, traiectoria vieții sale și a familiei, de la Genocidul Armean, căruia i-a supraviețuit bunicul artistului, pînă la copilăria și adolescența libaneză, căreia îi urmează studiile și stabilirea în Europa. Sala a apaludat îndelung în picioare cînd artistul și-a interpretat propria creație, scrisă cu ocazia centenarului genocidului și închinată tuturor victimelor și suferinzilor de ieri și de azi.

Să amintim că publicul românesc a mai avut ocazia să admire talentul lui Ara Malikian la 27 mai 2016, cînd violonistul armean s-a mai produs la București impresionînd prin minunatele sale creații, printre care „1915” (dedicată memoriei victimelor Genocidului Armean), compoziții de Bach, tradiționala „Ciocîrlie” românească, sau piesa „Kashmir” a trupei rock Led Zeppelin. Malikian a captivat atunci publicul românesc nu numai prin stilul și interpretarea sa, ci și prin aceea că lui îi place foarte mult muzica românească: „Aceasta este specială mai ales pentru violoniști. Am avut trăiri foarte intense la prezentarea Ciocîrliei, pe care nu știu dacă am prezentat-o bine, sau nu”, a spus Malikian.

Amintind în timpul concertului că este armean din Liban, Malikian a prezentat piesa „1915” și a vorbit despre Genocid: „Acest genocid nu este uitat. Dar el nu este recunoscut de anumite țări. Din această pricină încă se petrec asemenea crime. În Siria are loc un genocid și nimeni nu poate face nimic”.

Chiar în timpul concertului de anul trecut Malikian promisese că va reveni la București.

După concertul din 7 noiembrie, Malikian i-a mărturisit ambasadorului Armeniei la București, Hamlet Gasparian, și armenilor veniți să îl salute, că dorește să susțină un concert în Armenia și că așteaptă momentul cînd acest lucru îi va reuși.

 

 

La concetul de la Sala Palatului Ara Malikian a fost acompaniat de Humberto Armas (vioară), Hector El Turco (tobe), Cristina Lopez (violoncel), Jorge Guillen Del Castillo (vioară), Tania Bernaez Abad (contrabas), Nantha Kumar (tobă indiană), Tony Carmona (ghitară).