Simona Paula Dobrescu

VIDEO / “Satul poetului Hrand Nazariantz”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


Cu mare plăcere vă informez că ziaristul Gianni Giampietro, de la RAI (Radio televiziunea italiană) din Bari, a câştigat premiul ” Michele Campione”, cu un scurt documentar despre “Satul Nor Arax” din Bari.

“Satul poetului Hrand Nazariantz”, este un video realizat de ziaristul Gianni Giampietro și transmis în Telejurnalul din Puglia din data de 21 decembrie 2014 dedicat  aşezământului  intitulat”Nor Arax”, instituit în 1926 de către poetul armean Hrand Nazariantz (născut în 1886 și  stins din viață la Bari în 1962)  iar imaginile sunt din 1956, găsite cu mare greutate în arhivele RAI (Radio televiziunea italiană).

În acest film este  vorba de un loc sacru, străjuit de doi pini  uriaşi, comparați cu coloanele templului lui Salomon. Acest sat a fost instituit în 1926 de către poetul  Hrand Nazariantz , la “porțile”oraşului Bari unde s-au refugiat sute şi sute de armeni printre care şi părinții domnului  Rupen Timurian. Imaginile prezintă activitățile zilnice ale armenilor (mai ales țesutul covoarelor de către tinere şi femei), activitățile culturale şi viaţa religioasă a lor, trăite cu mare intensitate pînă în anul 1960. Aici a trăit şi a scris poetul Hrand Nazariantz, adunând în jurul său mai ales copii cărora le-a transmis valorile culturii armene. În acest loc din strada Amendola nr. 154 au conviețuit cu refugiaţii armeni un număr de Maici, aparținând ordinului franciscan. În acest loc s-a păstrat capela unde odinioară se desfăşurau evenimentele religioase.

Din păcate multe imagini ale poetului Hrand Nazariantz, candidat la premiul Nobel pentru literatură sunt fără sonor… dar el transmite, mai ales copiilor armeni, propriile valori culturale cât şi istoria unui popor, nu cu durere dar cu o extraordinară dragoste pentru viață! La Bari armenii contribuìe la înflorirea activităţii comerciale ale oraşului iar  Satul”Nor Arax”reprezintă primul exemplu de integrare din sudul ltaliei cât şi primul la nivel național.

 

Protagoniştii filmului  sunt domnul Rupen Timurian, profesorul Cosma Cafueri, cât şi poetul Hrand Nazariantz, în imagini document din 1956.

Simona Paula Dobrescu

Bari-Italia