Redactor

Viacluj.tv / Istvan Vakar a primit prestigiosul premiu Kristof Szongott

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cel mai prestigios premiu al comunității armenești din Transilvania i-a fost decernat în această seară vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar. Premiul Kristof Szongot i-a fost înmânat în prezența ambasadorului Armeniei în România, Excelența Sa Sergey Minasyan, în cadrul unei ceremonii găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, condus de istoricul Tudor Sălăgean, care este și directorul Institutului de Armenologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Universitatea a fost reprezentată de prorectorul Corin Braga.

Premiul a recompensat eforturile lui Istvan Vakar pentru păstrarea multiculturalismului transilvănean și pentru promovarea tradițiilor armenești. Premiul este acordat anual cu prilejul Zilei Culturii Armene la Cluj.

Ceremonia i-a adus împreună pe președintele Uniunii Armenilor din județul Cluj, jurnalistul Karen Sebesi. Acesta este și coordonatorul unui volum intitulat Strigătul Sângelui Nevinovat, care comemorează genocidul armean. Cartea a fost prezentată de managerul revistei culturale Tribuna, Mircea Arman, precum și de directorul TVR Cluj, Romeo Couți, care, la rândul său, a inițiat un volum despre tragedia de la Auschwitz.

După prezentarea cărții și după decernarea premiului Kristof Szongott, a urmat proiecția unui film regizat de Florin Kevorkian, intitulat Bucovina. La eveniment au participat numeroși intelectuali clujeni, reprezentativi diversitatea Transilvaniei. În Sala Reduta au fost armeni, evrei, maghiari și români, reuniți pentru a-l onora pe Istvan Vakar, laureatul din acest an.

viacluj.tv