Mihai Stepan Cazazian

VERNISAJ : Expoziţiei SARKIS „La celălalt capăt al curcubeului”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

MUHSIN AKGUN

Institutul Francez din Bucureşti vă invită joi, 15 mai, la ora 18 la MNŢR, la ora 19 la CIAC-The Ark, la ora 20 la MNAC, la vernisajul expoziţiei SARKIS „La celălalt capăt al curcubeului / A l’autre bout de l’arc-en-ciel”, curator: Irina Cios.

Aflat la prima expoziție în România, organizată la invitația Institutului Francez din București, Sarkis propune un parcurs vizual ce pune în legătură trei spații de referinţă în relația dintre oraș, istoria sa recentă și cultura contemporană: Muzeul Național al Tăranului Român, The Ark / Centrul Internațional pentru Artă Contemporană şi Muzeul Național de Artă Contemporană. Artist emblematic al artei conceptuale, Sarkis filtrează contextul cotidian prin imagini și concepte menite să dezvăluie o perspectivă diferită de percepție, fațete ascunse și emoții noi.

Curcubeul este elementul cel mai recent din creația lui Sarkis. El funcționează în majoritatea credințelor ca o promisiune asalvării, a mântuirii, este puntea care leagă pământul de cer, este oferta unei a doua șanse, a unui nou început.
Curcubeul lui Sarkis se obiectifică și prin traseele cromatice, pe care le conține, poartă în el toate perturbările și schimbările de sens ce definesc lumea contemporană.

Proiectul de la București invită vizitatorii să-și imagineze ce se află la celălalt capăt al curcubeului, să determine o posibilă finalitate a unei construcții imaginare bazată pe percepția imaterială a lumii vizibile. Selecția realizată de Irina Cios cuprinde lucrări recente dar si lucrări noi, realizate special. Fiecare spațiu propune o etapă în definirea conceptului: la MNŢR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trăirea vieţii cotidiene. Asemeni curcubeului, nu există un punct de plecare, vizitatorii putând alege să înceapă din oricare dintre cele trei locuri.

Un artist cu o energie extraordinară, Sarkis este o prezență activă pe scena aristică internaţională, anul 2014 debutând cu 2 proiecte personale (Galeria N. Obadia, Paris şi Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam). Între expozițiile sale recente sunt de menționat MAMCO – Musée d’Art Moderne et Contemporain, Geneva (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) şi İstanbul Modern (2009).

Pe durata expunerii vor fi organizate în fiecare dintre instituţiile partenere ateliere pentru copii şi adulţi și o serie evenimente complementare.