Giuseppe Munarini

VENEȚIA / Vizita prim-ministrului armean Nikol Pashinyan pe Insula „San Lazzaro” a armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 20 octombrie a.c., prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, însoțit de ambasadoarea Armeniei în Italia, doamna Victoria Bagdassarian și de ambasadorul armean la Sfântul Scaun, Garen Nazarian precum și de membri ai guvernului, au vizitat insula San Lazzaro a armenilor.

Din fericire, în acea zi, vremea nemilostivă care a afectat și Veneția în ultima perioadă, părea să fie doar o amintire.

Pe digul insulei, deteriorat recent de „apa mare” sau, cum spun italienii „Acqua Alta” din zilele trecute, s-au întâlnit câțiva prieteni ai armenilor, armenii, exponenți ai unor asociații legate de Armenia precum „Italia-Armenia”, profesori universitari precum Sona Haroutynian de la Universitatea din Veneția, scriitori ca Avedis Haadjian, istoricul Gregorio Suren Zovighian, armeni din diaspora.

Au fost prezenți consilierul municipal pentru coeziune socială domnul Simone Venturini, prefectul Vittorio Zappalorto, un reprezentant al Excelenței Sale Patriarhul Veneției, Francesco Moraglia.

Important a fost interesul manifestat de Eurosia Zuccolo Fanelli, directorul Superintendenței Arhivistice și Bibliografice din regiunile Veneto față de insulă, promițând un ajutor în special pentru uscarea unor documente aflate în depozitul tipografiei.

Îl aștepta pe ilustrul oaspete prof. Levon Boghos Zekiyan Arhiepiscop al catolicilor armeni din Istanbul și superior al Comunității „San Lazzaro” a armenilor, părinții și studenții Congregației Mechitariste Armene.

Întâmpinat cu căldură, premierul a fost însoțit la Biserica San Lazzaro, unde a fost recitată rugăciunea „Tatăl nostru” în limba armeană. El a avut ocazia, apoi, să viziteze sacristia care a suferit pagube din cauza inundației foarte recente, apoi muzeul și biblioteca.

În sala „Serapian” s-au adunat cu toții, iar premierul a pronunțat cuvinte de laudă pentru Congregația Mechitaristă Armeană.

El a amintit și faptul că a venit la San Lazzaro pentru a sprijini Congregația care a suferit pagube, chiar dacă, din fericire, nu sunt ireversibile.

A apreciat apoi Congregația pentru activitatea sa în slujba poporului și al culturii armenești.

Preasfinția Sa Episcop Levon Boghos Zekiyan și-a exprimat recunoștința față de ilustrul oaspete care s-a oprit în fața monumentului slujitorului lui Dumnezeu, starețul Mechitar și în fața Kackhar, situat în curtea de la intrarea pe insulă.

Giuseppe  MUNARINI

Corespondent „Ararat”  Padova Italia

Fotografiile au fost puse la dispoziție de Vardapet P. Hamazasp Kechichian