Giuseppe Munarini

VENEȚIA / La San Lazzaro a Armenilor s-au încheiat festivitățile organizate cu ocazia celor 300 de ani de la fondarea Mănăstirii

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sâmbăta trecută, 8 septembrie, și duminica următoare s-au încheiat manifestările organizate cu ocazia celor 300 de ani de la fondarea Mănăstirii, când servul lui Dumnezeu Mechitar a primit drept cadou de la Dodgele Republicii Serenissima Insula San Lazzaro, atunci un spital abandonat, și transformat din inima și mintea ilustră a fondatorului și succesorilor săi într-un centru creştin armean, un far de cultură și credință, atât pentru armeni cât și pentru alți creștini.
Mechitar a devenit pentru „armeniști” și pentru creștinii deschiși spre răsărit un adevărat ecumenist „ante-litteram”, dacă dorim să utilizăm expresia fericită a ES Mons. Boghos Levon Zekiyan, arhiepiscop de Istanbul pentru armenii catolici și actual superior al insulei.

Anul trecut festivitățile, așa cum se știe, au început la 8 septembrie cu o solemnă celebrare prezidată de părintele Serovpe Jamourlian, priorul mănăstirii, urmată de Vecernia în Bazilica San Marco din Veneția. A fost propusă, apoi, proiecția unui film despre Abatele Mechitar, urmată de Liturghia Pontificală celebrată de Excelența Sa Mons. Boghos Levon Zekiyan, cu distinsa prezență a Patriarhului de Veneția ES Mons. Francesco Moraglia și un concert de muzică corală armeană, sub bagheta maestrului Justine Rappaccioli.

În luna mai, din 4 până în 6, s-a desfășurat interesanta conferință intitulată Mechitar și Mechitariștii. O școală a Luminilor creștine. La aceasta au participat savanți și personalități a lumii intelectuale armenești, profesori, cadre universitare, oameni de știință, colaboratori și prieteni ai Congregației.

 

 

Aș vrea să-i citez pe: Mons. Boghos Levon Zekiyan, Edmud Herzig, Elisabeth Tajirvyan, Mons. Gabriele Tz. Mouradian, Benedetta Contin, Alberto Peratoner, Gianmario Guidarelli, P. Serovpe Jamourlian, Vardapet și prior la San Lazzaro, Paolo Lucca, Anaihit Musheghyan, Mons. Grigor Tchiftchian, Avedis Hadjian, pr. Shahe Ananyan Vardapet, Anna Sirinian, Gevorg Ter-Vardanyan, Marie Bossaert, Claude Mutafian, probabil, cel mai cunoscut de cititorii noștri de la „Ararat”, Alessandro Orengo, Maxime Yevadian, pr. Zakaria Vardapet Baghoumyan, Haig Utidjian, Arpi Vardumyan, Aram Kerovpyan și Arusyak Tamrazyan.

 

 

 

 

 

Liturghia din 8 septembrie a fost celebrată în fața unui numeros grup de credincioși și prieteni de către Pr. Hamazasp Kechichian, prin prezența Arhiepiscopului Mons. Levon Zekiyan, a altor ecleziastici italieni aparținând Ordinului franciscan capucin și cel benedictin.

Mons. Zekiyan a reamintit figura lui Mechitar, protejat de Republica Serenissima  Veneta, care a înțeles măreția acestui om și care, în același timp, a dorit să mențină și să promoveze relații excelente între Republică și armeni.

Această sărbătoare, din 8 septembrie, este una dintre sărbătorile mariane, pe care armenii o organizează în aceeași zi când o celebrează și bisericile altor tradiții (bizantine și latine).

 

Astfel se cântă la Intrarea din cadrul Liturghiei zilei, acolo unde hristologia și mariologia se îmbină într-un mod minunat:

«Te rugăm, Sfânta Fecioară Maria, Maica lui Dumnezeu, acoperită de umbra puterii celui Preaînalt, ai fost iluminată grație venirii Duhului Sfânt; Tu, care l-ai conceput pe Creatorul tuturor ființelor, l-ai născut într-un mod inefabil, mijlocește la Cel Care din tine s-a încarnat să mântuiască sufletele noastre».

 

În troparul, atribuit Sf. Nerses Xorenaci, apare măreția fecioarei, căreia îi datorăm orice binecuvântare, întrucât Domnul Domnilor este cu ea.

 

„Pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu,

o mărim cu binecuvântare.

Îngerul l-a vestit

pe Mântuitorul născut din Sfânta Fecioară,

spunea: Bucură-te, Tu, care ești fericită,

pentru că Domnul Domnilor este cu tine”.

Evanghelia proclamată a fost cea de la Sfântul Luca 1,39-56. Răsună cuvintele Mariei care o vizitează pe Sf. Elisabeta, verișoara ei și care îl slăvește pe Domnul, pentru măreția operelor făcute, legând astfel acțiunile mântuitoare ale Vechiului și Noului Testament, cărora ea este un personaj foarte important; fără Fecioara, de fapt, Marele Mister al Întrupării nu s-ar fi întâmplat.

 

 

În aceeași zi, după agapa frățească, oferită de Părinți Mechitariști – la care a participat și Arhiepiscopul cu persoane notabile ale comunității, între care Dr. Suren Zovighian -, a fost proiectat filmul documentar Căile cărții armenești: Mechitar Sebastatsi (2017), realizat în Armenia, sub regia lui Hakob Papazyan.

La ora 17,00, a avut loc concertul “Il canto del pane”. Komitas și Varujan: Muzică, poezie și spiritualitate între Armenia, Caucaz și Europa – Ansamblul de la Paix (Aram Ipekdjian, Silvia De Rosso, Flavio Spotti; Narator: Gabriele Parrillo – Biserica Sfântul Lazăr).

Duminică, 9 septembrie, Părinții cu enoriași armeni și italieni au avut plăcerea să participe la Liturghia celebrată de Excelența Sa Mons. Francesco Moraglia, Patriarhul Veneției, care încă o dată cu prezența sa a dorit să fie un martor al iubirii care o are față de Bisericile orientale.

La altar a fost prezent și ES Mons. Boghos Levon Zekiyan iar printre distinșii invitați doamna Luciana, viceprimar al orașului Veneția.

Giuseppe Munarini

 

Mulțumesc Congregației Părinților Mechitariști armeni pentru materialele puse la dispoziție, precum și pentru fotografii și în mod cu totul particular mulțumesc Pr. Vartapet. Serovpe Jamourlian, Pr. Vartabet Hamazasp Kechichian, Dr. Benedetta Contin si domnului Levon Mkrtchyan.