Mihai Stepan Cazazian

VENEȚIA | „Inițiativa Umanitară Aurora” onorează memoria lui Vartan Gregorian, cu un grant de 50.000 de dolari pentru Biblioteca Congregației Mekhitariste din San Lazzaro

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

28 octombrie 2021 – Erevan – Inițiativa Umanitară Aurora a alocat 50.000 de dolari pentru a sprijini biblioteca Congregației Mekhitarist din San Lazzaro dedicată memoriei cofondatorului Aurora și membru al Comitetului de Selecție al Premiului Aurora, Vartan Gregorian, care a decedat în 2021.
Grantul a fost anunțat în cadrul evenimentelor din 2021 al Premiului Aurora la Veneția. Domnul Gregorian a fost un remarcabil umanitar, savant, autor, educator și mentor armean. Vartan Gregorian a văzut bibliotecile ca temple ale cunoștințelor acumulate de omenire, iar acest grant îi onorează moștenirea excepțională.

„Suntem foarte încântați să avem ocazia să onorăm memoria lui Vartan Gregorian într-un mod atât de semnificativ. De-a lungul anilor, Vartan a jucat un rol esențial în multe proiecte și organizații, dar Aurora a fost întotdeauna specială pentru el. Astăzi, ne continuăm munca în numele său, păstrând moștenirea armeană în timp ce promovăm eforturile umanitare”, a declarat Ruben Vardanyan, co-fondatorul Inițiativei Umanitare Aurora.

Biblioteca Congregației Mekhitariste de pe insula San Lazzaro conține peste 150.000 de volume în diferite limbi, inclusiv manuscrise, cărți vechi și lucrări istorice și științifice. Părintele Mekhitar, întemeietorul congregației, și însoțitorii săi și-au văzut mereu misiunea în editarea, culegerea și conservarea cărților, în special armenești. Astăzi, vastul depozit al Congregației Mekhitariste din San Lazzaro conține artefacte istorice unice, iar mănăstirea rămâne unul dintre principalele centre de studii armenești.

„Vartan a fost un puternic susținător al educației și al iluminării și ar fi fost încântat de decizia Aurorei de a sprijini această bibliotecă remarcabilă. El a numit cărțile „stații ale speranței” și această donație își propune să asigure că arhivele istorice ale culturii și moștenirii armene păstrate într-un loc sigur pe insula San Lazzaro pot fi stații ale speranței pentru armeni, pentru secolele următoare. » a remarcat Noubar Afeyan, co-fondator al Inițiativei Umanitare Aurora.

Evenimentele premergătoare decernării Premiului Aurora 2021 au avut loc la Veneția, în perioada 8-10 octombrie 2021. În weekend, oaspeții și participanții, inclusiv membrii Comitetului de Selecție al Premiului Aurora, agenții umanitari Aurora și alți reprezentanți ai comunității Aurora, au avut ocazia să admire bogatul patrimoniu armean al acestui loc. Evenimentele de la Veneția marchează prima decernare a Premiului Aurora în Europa.

Foto: Biblioteca din San Lazzaro

din comunicatul primit de la Inițiativa Umanitară Aurora