Giuseppe Munarini

VENEȚIA | Important eveniment cultural pe Insula San Lazzaro degli Armeni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Miercuri, 11 mai, pe insula San Lazzaro degli Armeni a fost inaugurată expoziția “L’onda dipinta”(Val pictat). Peisajele marine ale lui I.K. Aivazovsky de la San Lazzaro degli Armeni la Biserica Sfânta Tereza”.

Aivazovsky în armeană Hovhannes Kostantinovici Ayvazyan (Feodosia, 17 iulie 1817 – Feodosia, 5 mai 1900) era fiul lui Kostantin, un negustor armean care s-a stabilit în Crimeea. A absolvit Academia Imperială de Arte din St. Petersburg. Apoi, a obținut o bursă pentru a studia în străinătate. A vizitat Europa și a avut ocazia să-l întâlnească pe fratele său Gabriel, călugăr al Ordinului Mekhitarist. Era pe vremea ilustrului călugăr și poet Ghevond Alișan (1820-1901). Mare era fascinația pe care o exercita asupra sa elementul marin; el a iubit marea, valurile, și a cunoscut cel mai mare succes al său între 1860 și 1880.

Această inițiativă de pe insula San Lazzaro, a fost rezultatul unui acord între Congregația Mekhitaristă Armeană și Istituto Universitario di Architettura di Venezia (IUAV). Colaborarea a fost semnată în septembrie 2021.

Studenții implicați, prezenți la San Lazzaro, au fost îndrumați de profesorul Guido Morpurgo și au dezvoltat o serie de proiecte care au avut ca scop o expoziție de idei pornind de la peisajele marine, păstrate la San Lazzaro degli Armeni, ale pictorului armean Ivan Konstantinovici Aivazovsky, concepute pentru interiorul bisericii Sfânta Tereza. Acest eveniment a fost organizat de părintele Serop Vardapet Jamourlian. În sala Bibliotecii Monumentale a Abației Sfântul Lazăr, nu departe de picturile lui Aivazovski, au fost expuse nouă machete realizate de studenți, dintre care una la scara 1:20 și opt la scara 1:50, reprezentând tot atâtea variante ale temei.

Profesorul Guido Morpurgo a explicat semnificația inițiativei, care a urmărit, de asemenea, să implice imaginația vizitatorilor într-o experiență unică ce a vizat dialogul între pictură și spațiul sacru.

Haos de Ivan Aivazovsky

Istoricii de artă Fabio și Marco Mondi au obținut o copie, reapărută pe piața de antichități și achiziționată de cei doi, a reproducerii tabloului intitulat “Il Caos” (Haosul) realizat de Aivazovsky însuși, dar pictat și de venețianul Noé Bordignon la comanda Părinților Mekhitariști în 1901, și care, după 121 de ani, este prezentat alături de original. Cei prezenți au putut să zăbovească asupra câtorva dintre tablourile pictorului armean.

Semnificativ este faptul că la evenimentul inaugural au participat profesorul Benno Albrecht, Rectorul Universității IUAV din Veneția, P.C. vardapet Hamazasp Kechichian, Vicar al Mănăstirii Sfântul Lazăr, Î.P.S. Boghos Levon Zekiyan, arhiepiscop al armenilor catolici din Istanbul, fost profesor de limbă și literatură armeană la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția și președinte al Asociației PadusAraxes, prof. Alberto Ferlenga (Universitatea IUAV din Veneția), profesorul Aldo Ferrari, un distins istoric și armenist, profesorul Alberto Peratoner de la Facultatea de Teologie din Triveneto, istoricul de artă Marco Mondi, delegatul Patriarhiei din Veneția Monseniorul Gianmatteo Caputo, Guido Morpurgo (Universitatea IUAV din Veneția), Margherita Mastroleo reprezentând studenții IUAV, Dr. Gregorio Suren Zovighian, istoric și animator cultural al comunității armenești.

Trei cântece tradiționale armenești au fost interpretate de Edesse Ensamble, condus de Justine Rapaccioli.

Giuseppe MUNARINI

Mulțumesc P.C. Pr. Hamazasp vrt, Kechichian si domnului prof. Alberto Peratoner pentru materialul pus la dispoziție.