VENEȚIA / Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale la San Lazzaro al armenilor
Duminică, 19 septembrie, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Eminența Sa Mons. Leonardo Sandri a făcut o vizită la Insula San Lazzaro al armenilor din Veneția, cu ocazia închiderii aniversării celor 300 de ani de la donația făcută de către dodgele Republicii Serenissima servului lui Dumnezeu Mechitar și discipolilor săi.
Călugării, credincioșii și prietenii prezenți au trăit momente de emoție intensă și datorită faptului că ilustrul prelat care a fost prezent la Sfânta Liturghie împreună cu Excelența Sa Mons. Boghos Levon Zekiyan, delegatul pontifical al Congregației, precum și Arhiepiscop de Istanbul pentru armeni și profesor universitar la Veneția și la Roma, a adus cu el o scrisoare de la Sfântul Părinte Papa Francisc.
Este cunoscut faptul că actualul Suveran Pontif a arătat în repetate rânduri simpatia și empatia sa față de poporul armean, pentru Biserica sa și pentru Via Crucis prin care a trecut din cauza persecuțiilor și al genocidului comis de guvernul așa-numiților „juni turci”.
Sanctitatea Sa a avut și meritul de a-l recunoaște și de a-l introduce, în anul 2015, între doctorii Bisericii universale, care sunt în jur de treizeci[1], pe Sf. Grigorie de Narek, armean mistic suprem, înălțat la cer aproximativ în 1010, autor, printre altele, al volumului Cartea Plângerilor. Autorul a împărțit această operă în 95 de capitole, de dimensiuni variabile numite „ban”, adică „cuvânt”, chiar dacă acest termen corespunde grecului „logos”, așa cum observă profesorul Boghos Levon Zekiyan e Mons. Claudio Gugerotti[2].
El a trimis prin Mons. Leonardo Sandri o scrisoare bogată în conținut către Mons. Boghos Levon Zekiyan.
Aniversarea, se poate citi în conținutul mesajului, „permite să se înalțe mulțumire lui Dumnezeu pentru abundenta revărsare de haruri și carisme de care de-a lungul secolelor s-a umplut congregația ca întreg și mulți dintre membrii săi, care s-au distins printr-o viață religioasă trăită cu credință și, nu de puține ori, în mod eroic mărturisită, deseori până la sacrificiul suprem al martiriului”[3].
Sfinția Sa a exprimat cuvinte de apreciere pentru ordin și pe pentru fondatorul acestuia, Mechitar, teolog, lexicograf, om educat și de sinteză și, mai presus de toate, ecumenist „ante-letteram”, pentru Congregație ca far pentru lumea armeană, subliniind „importanța călugărului chiar și într-o lume în care numărul persoanelor consacrate este în scădere”. Procesul de beatificare este în fază finală. Această veste a stârnit emoții profunde și bucurie în rândul celor prezenți și, în special, al călugărilor.
Și în omilia Cardinalului Leonardo Sandri se pot observa pasaje demne de laudă despre monah:
«Monahul, în mod special, exaltă crucea lui Hristos, pentru că se simte ca o ramură care nu poate aduce roadă dacă nu rămâne atașat de viță: fiecare lucrare, chiar și meritorie, rămâne exaltare de sine și de propriile abilități, dacă nu este gândită și trăită ca o modalitate de a aduce roadă prin viața noastră pornind de la darul vieții lui Hristos, din trebuie să continuăm să ne hrănim în experiența vie și concretă a Bisericii, care pentru voi este reprezentată în primul rând de comunitatea religioasă, aici, în Veneția ca și în casele voastre împrăștiate în întreaga lume. Sf. Pavel ne-a amintit în Scrisoarea sa către Galateni că lauda noastră este numai în Crucea lui Hristos, care ne face noi creaturi. Suntem chemați să-i purtăm semnele, acelea ale renunțării la noi înșine pentru a înflori și pentru a aduce roade în Dumnezeu»[4].
Excelența Sa Mons. Boghos Levon Zekiyan și-a exprimat satisfacția, subliniind lucrările pe care trebuie să le facă ordinul în viitor, după cuvintele de recunoaștere ale Sfântului Părinte.
Această zi poate fi definită ca fiind istorică, nu doar pentru Congregație cu centrele sale mai mari la San Lazzaro din Veneția și la Viena, dar și pentru toți armenii, indiferent de apartenența lor religioasă.
Giuseppe Munarini
Corespondent „Ararat” Padova (Veneto-Italia)
fotografii Congregatia Pr. Mechitariști
__________________
[1] Între aceștia aș dori să-i menționez pe Sf. Vasile, Sf. Ioan Hrisostomul, Sf. Atanasie, Sf. Grigorie de Nazianz, Sf. Efrem Sirul, Sf. Ambrozie, Sf. Augustin, Sf. Toma D’Aquino, Sf. Ecaterina da Siena, Sf. Francisc de Sales, Sf. Alfons Maria de’Liguori, etc.
[2] Boghos Levon Zekiyan, La spiritualità armena. Gregorio di Narek. Il libro delle lamentazioni di Gregorio di Narek. Traduzione e note di Boghos Levon Zekiyan e Claudio Gugerotti. Presentazione di Divo Barsotti, Ed. Studium, Roma 1999, p. 67.
[3] Umanesimo teologico armeno. Messaggio del Pontefice ai mechitaristi , în „L’Osservatore romano” 17 septembrie 2017, http://www.osservatoreromano.va/it/news/umanesimo-teologico-armeno (22.IX. 2017)
[4] Omelia del Cardinale Leonardo Sandri, Prefetto della Congregazione per le Chiese Orientali, nella Divina Liturgia a conclusione del III Centenario della CAM [Congregazione armena mechitarista] în “Iglesiaactualidad”, https://iglesiaactualidad.wordpress.com/2018/09/17/omelia-del-cardinale-leonardo-sandri-prefetto-della-congregazione-per-le-chiese-orientali-nella-divina-liturgia-a-conclusione-del-iii-centenario-della-cam/ (22.IX.2017).