Mihai Stepan Cazazian

“Vecernia – nestemata slujbelor bisericești”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_6966
            „Vecernie“ = termen de origine slavă,  a fost preluat atât în limba greacă, cât şi în limba latină, însemnând „seară“, în speţă „slujbă de seară“.
            Cu această slujbă se începe oficiul religios zilnic, fiind prima dintre cele şapte Laude bisericeşti. Din vechime, Vecernia se oficiază după apusul soarelui.
            Obiceiul, respectat mai ales la mănăstiri, dar şi la parohii, aminteşte de începuturile creştinismului, când slujbele  se oficiau în special seara sau noaptea, pe ascuns, pentru a nu fi prinși de păgânele autorităţi romane.
            Și la Parohia Bisericii Armene “Sf. Ioan Botezătorul” din Pitești, în fiecare vineri și sâmbătă seara Preotul paroh Hetum Tarverdyan oficiază Vecernia. Atmosfera de seară este ușor diferită față de cea din timpul zilei. Este o atmosferă mai solemnă, încărcată de mister, care predispune sufletul credincioșilor spre pioșenie și rugăciune. Preotul este îmbrăcat în veșmintele negre, în biserică este o lumină semiobscură, iar flacăra lumânărilor pare mai puternică. Într-o tăcere desăvârșită se aud doar glasurile slujitorilor Domnului citind și cântând din Cartea Sfântă. Este slujba la care te poți regăsi și reculege, când fiecare dintre noi își poate găsi liniștea cu sine și poate vorbi în gând cu Dumnezeu. Rugăciunea de seară are rostul de a aduce prinos de mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua care au trecut și a-I cer ajutorul pentru noaptea care va veni.
IMG_2682
            IMG_6932
Finalul zilei, când soarele apune peste tot ceea ce s-a întâmplat, este un moment important în viaţa fiecăruia, când evenimentele petrecute peste zi se așează mai bine în gândurile noastre. Este un moment când e bine să ne aducem aminte de Dumnezeu şi, dacă putem face acest lucru în biserică, este minunat.
            De fapt, nimic din ceea ce se petrece în viața noastră, în general, și nimic din ceea se petrece în biserică, în special, nu este întâmplător. Totul are un rost. Important este ca noi să ne străduim să înţelegem ceea ce se întâmplă, iar în biserică să reuşim să depăşim starea în care asistăm la slujbă şi să ajungem să participăm la ea.
            Sperăm că, treptat, Dumnezeu va aduce tot mai mulți oameni la Vecernie care vor înţelege că o duminică pe care o începi cu vecernia de sâmbătă seara este cu mult mai frumoasă …