VATICANUL a deschis o misiune diplomatică la EREVAN

Vaticanul a deschis o misiune diplomatică la Erevan miercuri, 27 octombrie, subliniind ceea ce un înalt reprezentant al Papei Francisc a descris drept „bunele relații” dintre Biserica Romano-Catolică cu Armenia și vechea sa Biserică.
Arhiepiscopul Edgar Pena Parra, secretar de stat adjunct al Vaticanului, și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan au inaugurat Nunțiatura Apostolică într-o ceremonie la care au participat diplomați și înalți clerici.
„Inaugurarea acestei clădiri este o dovadă a relațiilor bilaterale puternice care există deja între Republica Armenia și Sfântul Scaun”, a spus Parra în cuvântul său. „Cu doar câțiva ani în urmă, Armenia a luat decizia binevenită de a deschide o ambasadă la Sfântul Scaun și de a numi un ambasador rezidențial. Astăzi, Sfântul Scaun este bucuros să întoarcă acest gest, în speranța că legăturile noastre diplomatice vor continua să se adâncească. “
„Bunele relații bilaterale dintre Republica Armenia și Sfântul Scaun se datorează în mare măsură aprecierii noastre reciproce asupra rolului pozitiv pe care îl joacă religia în societatea civilă”, a continuat el. „Armenii sunt un popor cu o credință profundă și această țară va avea întotdeauna distincția de a fi prima națiune care a îmbrățișat credința creștină. “
„Sursă de putere și perseverență în vremuri bune și rele, credința creștină a ajutat la formarea bogatei moșteniri spirituale și culturale a Armeniei, care rămâne o sursă de mândrie astăzi și va continua să inspire și să îmbogățească viața viitoarelor generații de armeni”, a adăugat. arhiepiscopul.
Ministrul de externe Ararat Mirzoyan s-a referit la „începutul unei noi etape de cooperare între Armenia și Sfântul Scaun”.
„Relațiile Armeniei cu Vaticanul au fost întotdeauna marcate de un dialog politic la nivel înalt bazat nu doar pe valori creștine, ci și pe o moștenire istorică și religioasă comună și pe abordări similare față de provocările lumii moderne”, a declarat ministrul armean de externe adăugând că poporul armean îi este recunoscător Papei pentru recunoașterea fără echivoc a Genocidului armean.

Bisericile Catolică și Armeană și-au încheiat, în esență, disputele lor teologice de lungă durată printr-o declarație comună emisă în 1996. În 2001, Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul papă care a vizitat Armenia.
din comunicatul RFE/RL