Mihai Stepan Cazazian

VATICAN | Papa Francisc s-a întâlnit cu S.S. Karekin II, Catolicos al Tuturor Armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Papa Francisc și Catolicosul Karekin II, șeful suprem al Bisericii Apostolice Armene, s-au întâlnit la Vatican la o conferință a liderilor religioși din întreaga lume.

Întâlnirea internațională pentru pace, desfășurată pe parcursul a două zile s-a încheiat joi cu o rugăciune ecumenică pentru pace în fața Colosseumului din Roma. Reprezentanții confesiunilor creștine prezenți au păstrat, de asemenea, un minut de reculegere în memoria victimelor tuturor războaielor.

“Cerem și îndemnăm fără echivoc ca armele să fie puse deoparte și să fie reduse cheltuielile militare, pentru a satisface nevoile umanitare și ca instrumentele morții să fie transformate în instrumente ale vieții”, a spus Papa Francisc în cuvântul său preluat de serviciul de presă al Vaticanului.

S.S. Karekin II a vorbit joi la o conferință organizată de Comunitatea Sf. Egidio, o asociație laică catolică.

În timpul întâlnirii sale de miercuri cu Papa Francisc, S.S. Karekin II a vorbit despre consecințele războiului armeno-azer de anul trecut. Sanctitatea Sa, Karekin II s-a referit la „provocările actuale cu care se confruntă Armenia și Nagorno-Karabakh-ul” și a subliniat necesitatea eliberării a zeci de soldați și civili armeni încă reținuți de Azerbaidjan.

“Catolicosul armean și-a exprimat recunoștința față de Sanctitatea Sa, Papa Francisc pentru sprijinul acordat poporului armean și Armeniei în timpul războiului”, se spune în declarația de presă a Ecimiadzinului în care se mai menționează că Papa Francisc i-a salutat pe membrii delegației armene care îl însoțesc pe Karekin II. Din delegație a făcut parte Patriarhul armean de Constantinopol, Sahak II și un sobor de preoți printre care PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria.

De asemeni a fost prezent și Arman Tatoyan, avocatul armean pentru drepturile omului. Tatoyan a spus că a înmânat pontifului copii ale rapoartelor biroului său despre ceea ce el numește atrocitățile comise de azeri în timpul și după războiul de șase săptămâni.

Delegația a avut, de asemenea, o întâlnire separată cu cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului. Au fost discutate „probleme legate de securitatea poporului din Arțakh (Nagorno-Karabakh), de încălcări ale teritoriilor suverane ale Armeniei, precum și de conservarea patrimoniului spiritual și cultural în teritoriile aflate sub controlul Azerbaidjanului ”.

din informațiile de presă publicate cu ocazia acestor evenimente