Giuseppe Munarini

VATICAN / Mons. LEVON ZEKIYAN, Arhiepiscopul armenilor catolici din Istanbul și delegat pontifical pentru Congregația Mechitaristă a fost primit de PAPA FRANCISC

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Joi, 12 noiembrie 2020, dimineața, Arhiepiscopul Armenilor Catolici din Istanbul și delegat Pontifical pentru Congregația Mechitartistă, Mons. Levon Zekiyan, a fost primit de către Sanctitatea Sa Papa Francisc în audiență privată. Arhiepiscopul Zekiyan a fost însoțit în această vizită de Vardapet Hamazasp Kechichian vicarul său pentru Casa Generală a Mănăstirii San Lazzaro.

Sfântul Părinte și-a exprimat interesul deosebit pentru Comunitatea Armeană-Catolică din Istanbul, față de problemele Congregației Mechitariste și pentru situația creată în urma războiului din Karabakh și față de armistițiul semnat.

Episcopul Zekiyan a oferit Sfântului Părinte informații despre numărul și organizarea juridică și pastorală a comunității din Istanbul. A prezentat starea actuală și problemele Congregației Mechitariste, a cărei creștere vocațională, în comparație cu numărul total de vocații din alte odine religioase, este o premisă pentru noi speranțe. Excelența Sa a oferit Sfântului Părinte imaginea Slujitorului lui Dumnezeu, a starețului Mechitar din Sebaste, și a dat informații cu privire la cauza de beatificare și canonizare, redeschisă oficial la 8 septembrie 2019 de către Patriarhul Veneției Mons. Francesco Moraglia.

După cum știm, Abatele Mechitar al cărui nume înseamnă „Mângâietor” a murit pe Insula San Lazzaro, inițial Lazzaretto, la 27 aprilie 1749. S-a născut la Sivas, vechia Sebaste, la 7 februarie 1676. Numele său de botez a fost Manuk, care înseamnă Copil, în cinstea Pruncului Isus.

Sfântul Părinte Francisc, Papa de la Roma, a salutat acest pas important cu satisfacție, binecuvântând și urând oficialilor anchetei de beatificare spor la lucru în continuare. În legătură cu Karabakh, arhiepiscopul Zekiyan a insistat asupra necesității unei soluții legale pentru această problemă și pentru altele similare conflictelor interetnice. De asemenea, a vorbit despre ajutorarea refugiaților și protecția și conservarea monumentelor creștine armene din regiune. Sfântul Părinte și-a exprimat participarea la durerea poporului armean.

La finalul audienței, Papa Francisc a dat binecuvântarea Congregației Mechitariste, comunității armean-catolice din Istanbul, poporului armean, în special locuitorilor suferinzi din Karabakh.

Giuseppe MUNARINI

Corespondent „Ararat” pentru Padova (Veneto-Italia)

*Giuseppe Munarini multumește calduros Vardapetului Hamazasp Kechichian pentru materialul pus la dispozitie pentru Revista noastră “Ararat”