Mihai Stepan Cazazian

VARUJAN VOSGANIAN și-a dat demisia din Guvern

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1348317028vosganian

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, și-a dat demisia din Guvern, luni seară, dupa ce cu puțin timp înainte declarase că este pregătit să își dea demisia de onoare.

„În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisiei mele de onoare din funcţia de ministru al economiei“, a spus Vosga­nian. Demisia lui Varujan Vosganian din funcţia de ministru a venit la scurt timp după votul dat în Senat de respingere a solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ privind începerea urmăririi penale împotriva sa.

Premierul Victor Ponta a confirmat că i-a acceptat demisia ministrului Economiei şi i-a “apreciat gestul”. “A fost o decizie politică. Am apreciat gestul domnului Vosganian. Nu a vrut să rămână ca o problemă de imagine pentru Guvern şi şi-a prezentat demisia”, a spus Victor Ponta, într-un interviu la Antena 3.

La rîndul său președintele Traian Băsescu  a apreciat că decizia ministrului Economiei de a demisiona este “una corectă și de bun simț. Dacă a luat decizia de a demisiona, este un lucru foarte bun, dar nu înţeleg de ce a trebuit să compromită Senatul”, a mai spus Băsescu.

Demisia lui Vosganian din Guvern nu înseamnă însă că el poate fi urmărit penal, fiind nevoie de o altă cerere a procurorilor şi de un nou vot în Parlament. Pentru a fi cercetat de DIICOT Vosganian ar trebui să îşi dea demisia şi din Parlament.

 

În discursul său din senat Varujan Vosganian a spus printre altele:

Stimaţi colegi,

În România, din 1990, au dispărut numeroase  industrii : industria de camioane, de automobile de teren, de tractoare,  de utilaj greu, de mase plastice, de prelucrare a neferoaselor etc. etc. A  dispărut chiar şi întreaga flotă comercială a României ! Şi totuşi,  Parchetul nu a găsit nici măcar un singur caz de subminare a economiei  naţionale. Eu am luat o măsură care a  ajutat supravieţuirea unei industrii şi am devenit subminator al economiei  naţionale.

Din 1990, pierderile înregistrate în sectorul de stat au  fost uriaşe, comparabile, ca nivel, cu PIB-ul mediu al acestei perioade pe un  an întreg. A dispărut Bancorex, Banca agricolă şi Banca Poştelor au fost în  pragul falimentului, au fost îngropate sub pierderi imense Republica, Vulcan  Laromet, Vulcan, Oltchim are pierderi de peste un miliard de dolari, la fel se  întâmplă cu căile ferate, cu Poşta, ca să nu dăm decât câteva exemple.  Parchetul nu a găsit nici un subminator.În anul 2008, Romgaz şi-a crescut  profitul brut şi, cu o rată corespunzătoare a profitului de aproape 30% a fost  una dintre cele mai profitabile companii mari din România. Şi tocmai atunci a fost găsit, în persoana mea, subminatorul !

Iar dacă a  fost aşa, cum de a fost dezvăluit acest lucru tocmai acum, după aproape şase  ani, când am ajuns din nou, culmea, ministrul economiei pe care o subminasem?!?
Doar  complotul a fost la lumina zilei, notele aprobate au fost publicate pe site-ul  Guvernului, întâlnirile cu partenerii sociali au fost intens mediatizate,  inclusiv de mine. Nu doresc să mă lansez în speculaţii, dar e limpede că ţinta  nu este ministrul din 2008 Varujan Vosganian, ci ministrul din 2013 Varujan  Vosganian. În această sală există distinşi senatori care îmi sunt colegi, sub  cupola Parlamentului, de câteva decenii. Ei ştiu că nu sunt un fricos. Nu am  dorit să evit confruntarea cu procurorul. Mai mult de atât, în momentul în care  unii dintre foştii mei colaboratori au fost anchetaţi în legătură cu această  chestiune, în decembrie 2011, am transmis o scrisoare deschisă şefului DIICOT  din care citez: « Solicit să fiu audiat, în calitatea pe care o  consideraţi de cuviinţă, pentru a contribui, prin informaţiile pe care le deţin  şi prin documentele pe care le posed, la limpezirea acestei situaţii. »  Iată că au trecut aproape doi ani de când m-am pus la dispoziţia  justiţiei,  dar nu m-a căutat nimeni.  Ceea ce înseamnă că procurorul nu a dorit aflarea adevărului, ci doar  protejarea unei argumentaţii netemeinice care, la momentul oportun, să poată fi  folosită împotriva mea.

 

Aş minţi să spun că nu sunt preocupat de rezultatul  acestui vot care ar putea să aibă drept consecinţă imediată compromiterea unei  cariere de aproape un sfert de veac, ce a avut printre priorităţile sale tocmai  modernizarea şi susţinerea economiei naţionale. Cum bine s-a văzut în situaţia altor colegi de-ai noştri, chiar dacă ei au fost găsiţi, în cele din urmă,  nevinovaţi, asta s-a întâmplat după mulţi ani de proceduri judiciare, fără  sorţi de revenire, pentru ei, pe prima scenă politică.

Cu toate astea, ţin să spun că semnificaţia votului  dumneavoastră nu constă atât în dovedirea vinovăţiei sau nevinovăţiei mele.  Reacţia clasei politice, a mass-media şi a opiniei publice a dovedit că mai  nimeni nu crede, la modul serios, o iotă din această acuzaţie pompoasă de  complot pentru subminarea economiei naţionale, acuzaţie ce vine din  orizonturile tenebroase ale anilor cincizeci. Chestiunea de fond e cea care  ţine de apărarea demnităţii Senatului,. Suntem în faţa unei împrejurări în care  un referat al unui procuror dezinformează Senatul, îl dispreţuieşte,  socotindu-l un fel de gheşeu producător, sub dicteu automat, de avize şi îl  jigneşte, în mod incalificabil, considerând că legile pe care le aprobă duc la  apogeu demersuri ale unor grupuri infracţionale. Ideea că un procuror poate să  producă, în mod arbitrar schimbarea miniştrilor,  că el ştie mai bine, chiar şi după mulţi ani,  ce ar fi trebuit să facă un ministru în cutare situaţie, pot duce, iremediabil,  la intimidarea actului de guvernare şi la batjocorirea principiului fundamental  al democraţiei, care este echilibrul puterilor statului. Aşadar, stimaţi  colegi, votul dumneavoastră este un vot pentru apărarea demnităţii Senatului,  Camera superioară a Parlamentului, născut odată cu România modernă şi care este  instituţia cea mai prestigioasă a sistemului democratic românesc.”

One Response to VARUJAN VOSGANIAN și-a dat demisia din Guvern

  1. VARUJAN KUNDAKJIAN October 11, 2013 at 12:48 am

    RUSINE PENTRU POPORUL ROMAN SI GUVERNUL ACTUAL PUTRED

    POATE ASTEAPTA CA REGELE SA VINA INAPOI

    CAND ROMANIA O SA FIE O TARA DEMOCRATA FARA PUNGASI