Mihai Stepan Cazazian

Varujan Vosganian la “Conrad Festival”, cel mai important festival de literatură al Poloniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

varujan

 

Institutul Cultural Român de la Varșovia va fi pentru a doua oară partener al Festivalului Internațional de Literatură „Joseph Conrad” de la Cracovia, cel mai important festival de gen al Poloniei și cel mai mare din Europa Centrală – cum îl intitulează organizatorii lui: Orașul Cracovia, Biroul pentru Festivaluri al Cracoviei și Fundația „Tygodnik Powszechny”.

Aflat în acest an la cea de-a șaptea ediție (19-25 octombrie), Festivalul se va derula sub deviza „împotriva curentului”, un manifest îndreptat împotriva tendinței de reducere a timpului acordat lecturii și a minimalizării importanței cărților. Cititul are sens, scriitori își au cititorii lor loiali, iar cititorii au timp pentru literatură – spun organizatorii.

La fel ca în anii precedenți, în centrul atenției vor fi locuri ascunse de pe harta literaturii universale, limbi mai puțin cunoscute, idei încă nefamiliare. Inspirația e căutată în fenomene surprinzătoare, la creatori ieșiți din comun. Totul pentru a complica înțelegerea literaturii, a îngreuna gândirea și a tulbura buna dispoziție a consumatorilor de cultură.

Printre cei 150 de oaspeți de seamă polonezi și străini, alături de Jonathan Franzen, Hooman Majd, György Spiró,polonezii Wiesław Myśliwski și Hanna Krall, legenda reportajului polonez, din România va fi prezent Varujan Vosganian, căruia îi este dedicat un eveniment în data de 20 octombrie. La întâlnirea cu publicul, moderată de criticul literar Dorota Kozicka, va participa, alături de scriitor, traducătoarea în polonă a Cărții șoaptelor, Joanna Kornaś-Warwas. Volumul a apărut în acest an la Editura Książkowe Klimaty, în seria special dedicată literaturii române, „Rumuńskie Klimaty”, prin programul TPS al Centrului Cărții.

Comunicat de presă ICR Varșovia

IMG_0467

Cu membri ai comunității armene din Polonia