Mihai Stepan Cazazian

Varujan Vosganian / Cred că Charles Aznavour este nemuritor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

29 februarie 2004 București

Charles Aznavour a fost un fiu al poporului armean pe care l-a iubit cu toată ființa lui. El face parte, astfel, dintr-un lung șir de personalități ilustre ale culturii armene care, într-o nobilă tradiție, au aparținut lumii întregi prin ceea ce au creat, dar au făcut-o cu simțirea lor armenească. Așa a fost marele regizor, Henri Verneuil, care cunoștea pe dinafară liturghia armeană. Tot astfel, William Saroyan, autorul unor meditații tulburătoare despre destinul armenilor. Și tot așa, Aram Haceadurian, compozitorul care a adunat în partiturile sale tot tezaurul muzical armenesc. Și asta ca să nu evocăm decât pe câțiva dintre marii noștri creatori contemporani.

Charles Aznavour a fost un artist profund, care a evocat în cântecele sale, peste o mie la număr, sentimentele oamenilor simpli, melancoliile și speranțele lor. El a fost ultimul supraviețuitor al unei generații de străluciți trubaduri, călăuziți de Edith Piaf: George Brassens, Yves Montand, Charles Trenet, Jacques Brel, Gilbert Bécaud. A colindat lumea întreagă și peste tot a fost primit cu bucurie și admirație. A jucat în zeci de filme, inclusiv roluri în care a vorbit în limba armeană, limbă maternă pe care o stăpânea foarte bine. A fost un prieten statornic și un soț și tată de familie exemplar.

Am avut prilejul să-l întâlnesc pe marele artist în mai multe rânduri. La București, în anul 2004, la sediul comunității noastre. La Erevan, cu prilejul inaugurării pieței publice purtând numele său. La Marsilia, când l-am sărbătorit la aniversarea a 90 de ani. Așa am aflat multe lucruri despre copilăria lui, despre sentimentele sale armenești, despre amintirile și prietenii săi din România. Și e demn de menționat că românul despre care mi-a vorbit cu cea mai mare căldură a fost naistul virtuoz Fănică Luca.

Atâtea generații s-au bucurat de cântecele lui încât aproape că nu ne vine să credem că Charles Aznavour nu mai este. Dacă el și-a pus tot sufetul în cântecele sale, dacă vocea sa a fost expresia duhului său, atunci putem crede că Charles Aznavour este nemuritor.

Varujan VOSGANIAN