Redactor

VARUJAN VOSGANIAN : Ca stat agresor, Azerbaidjan trebuie să suporte consecințe concrete în plan diplomatic și economic [ după atacul asupra teritoriului armean din această dimineață ]

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În dimineața acestei zile, trupele azere au atacat teritoriul armean. Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au cerut Azerbaidjanului oprirea imediată a ostilităților. Nu este, însă, de ajuns. Ca stat agresor, Azerbaidjan trebuie să suporte consecințe concrete în plan diplomatic și economic.

Există și voci care cer o încetare a ostilităților părților implicate în conflict, dar acestea comit o gravă eroare, considerând, astfel că cele două state au o răspundere similară în inițierea și escaladarea conflictului, ignorând rolul de agresor al Azerbaidjanului.

Așa cum atitudinea statelor democratice împotriva agresiunii Rusiei in Ucraina a fost însoțită de o seamă de sancțiuni, aceeași atitudine trebuie păstrată în cazul oricărei agresiuni armate, inclusiv în ce privește acțiunile Azerbaidjanului, încurajate de Turcia.

E drept că Uniunea Europeană, prin Ursula van der Leyen, a încheiat de curând un Memorandum privind Parteneriatul strategic cu Azerbaidjanul în domeniul energiei, în fapt, pentru aprovizionarea cu gaz azer a statelor UE. Dar asta nu trebuie să se transforme într-o formă de șantaj căruia Uniunea Europeană să-i cedeze.