Mihai Stepan Cazazian

Varujan Vosganian a participat din nou la Botoşani la sărbătoarea Zilelor Eminescu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a fost prezent marţi 15 ianuarie seara la Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizată la Botoşani pentru a marca 163 de ani de la naşterea poetului.

Varujan Vosganian, care este vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, este un oaspete iubit al Botoşanilor. Prezenţa lui pe scena Teatrului Mihai Eminescu rămâne, de mai bine de un deceniu, evenimentul major din fiecare an al Zilelor Eminescu.

Poetul şi scriitorul Varujan Vosganian a rămas în memoria botoşănenilor în urmă cu câţiva ani când, la o expunere despre Eminescu, l-a evocat pe poetul naţional şi eroul armean Daniel Varujan.

Varujan Vosganian are dealtfel o mare notorietate în Botoşani. Mulţi îşi amintesc despre un eveniment rar în acest mediu local devorator de cultură, faptul că la lansarea Cărţii Şoaptelor organizatorii au comandat, chiar  în timpul în care erau acordate autografe, încă 100 de cărţi. Şi faptul că întâlnirea de atunci a botoşănenilor cu scriitorul a bulversat pur şi simplu programul atât de riguros al festivităţii de decernare al Premiului naţional de poezie.

Cred că tot atunci Varujan Vosganian a vorbit pe scena Teatrului despre cei doi poeţi naţionali, Mihai Eminescu, poetul românilor şi Daniel Varujan, poetul armenilor, despre soarta lor tragică, încheiată atât de abrupt, şi a povestit despre faptul că atunci când a fost ucis, în anul 1915, Poetul naţional al armenilor avea asupra lui un poem, găsit mai târziu, poem devenit după publicare în anul 1921 un simbol al poporului armean. Printr-un astfel de gest, deşi răpus de pumnale, Daniel Varujan nu a murit niciodată

Astăzi, Varujan a vorbit în faţa publicului, în acelaşi spirit, despre simbolul poporului român şi omul Mihai Eminescu.A motivat de ce nu poate accepta ideea avansată de oficialităţile locale, de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, de declarare a lui Eminescu cetăţean de onoare al judeţului, pe motiv că Eminescu nu este doar al Botoşanilor, ci al întregii Românii şi că acesta nu a murit, ci este prezent în fiecare zi printre români: „M-a întrebat un jurnalist ce opinie am de spre faptul că poetul Mihai Eminescu va deveni cetăţean de onoare post-mortem, iar eu am spus: Vă rog să mă iertaţi! Nu am ştiut că poetul Mihai Eminescu a murit!”

Născut în 1958, într-o familie de origine armeană, poetul şi romancierul Varujan Vosganian este unul dintre cei mari intelectuali ai României de azi. Fermecătoarele prelegeri despre istorie şi cultură pe care le ţine în fiecare an în faţa publicului sunt explicaţia simplă a faptului că este atât de dorit şi aşteptat la Botoşani.

 

Botoşani, 15 ianuarie 2013.                                               

Simion Florin Egner