Mihai Stepan Cazazian

VARUJAN PAMBUCCIAN / Prin votul covârșitor de azi din Bundestag (…) Germania a recunoscut Genocidul împotriva armenilor (…) și și-a recunoscut partea sa de vină în desfășurarea acestuia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

varujan_pambuccian_55674500_71838100

Germania, prin votul covârșitor de azi din Bundestag (1 singur vot împotrivă și o abținere) a recunoscut Genocidul împotriva armenilor săvârșit între anii 1915-1918 în Imperiul Otoman și și-a recunoscut partea sa de vină în desfășurarea acestuia. Iată că prin vocea Parlamentului său, poporul german recunoaște (la un an după votul similar din Parlamentul European și după gestul de recunoaștere făcut de către Președintele Germaniei) marea tragedie prin care au trecut armenii atunci.

Anul acesta, ca și în mulți ani anteriori, am cerut Parlamentului României un gest similar, dar poziția covârșitor majoritară împotriva unei asemenea rezoliții m-a oprit să o propun. Acest gest de mare importanță al Germaniei îmi dă însă speranța că nu peste mult timp va fi posibil un asemenea vot măcar în toate parlamentele statelor care se află în aceeași familie democratică europeană în care se găsesc Franța și Germania.

Nu este nimic rău în a recunoaște greșelile făcute de generațiile trecute și a-ți asuma ceea ce s-a întâmplat în istorie. Dimpotrivă, a persista în negarea istoriei nu face decât să te mențină contemporan cu ea. Prin gestul de azi, ca și prin cel de făcut cu mult timp în urmă de recunoaștere a Holocaustului, Germania a dovedit că poate depăși tenebrele trecutului și deci poate păși încrezătoare în viitor.

One Response to VARUJAN PAMBUCCIAN / Prin votul covârșitor de azi din Bundestag (…) Germania a recunoscut Genocidul împotriva armenilor (…) și și-a recunoscut partea sa de vină în desfășurarea acestuia

  1. Krikor June 8, 2016 at 6:28 pm

    Cand oare se va destepta si Parlamentul Romaniei la realitatile istoriei.
    Poporul Roman stie foarte bine adevarul istoric caci poporul Roman a deschis portile tarii si a primit in sanulei pe starbunii nostril care fugeau de itaganul Turcesc in 1915.