Vartavar : să ne bucurăm armenește
Duminică 22 iulie, armenii au sărbătorit Vartavar (skr. ”a stropi cu apă”), o sarbătoare destinată rodului, belșugului, pentru semănăturile înmugurite, înflorite şi roditoare. Obiceiul stropitului cu apă, care se păstrează până astăzi la poporul armean are o sorginte arhaică, fiind legat de riturile populare, destinate unei recolte bogate și îndestulătoare. Obiceiul de a se uda unul pe altul nu este doar o simplă distracţie, ci şi o datină ce datează dinainte de Hristos; Vartavar este o zi a florilor şi a apei, când poporul armean, în dogoarea verii, invocă zeitățile ploii ca să aducă apă pentru semănăturile înflorite și să alunge seceta.
Anul acesta, echipa Oriens a fost prezentă în sânul comunității armenești din România, cu prilejul acestei sărbători a verii. Locul în care ne-am strâns a fost curtea Bisericii Armenești din București, un monument arhitectonic și istoric impresionant. Ne-am bucurat alături de ceilalți de dansurile tradiționale prezentate cu multă vioiciune și dăruire de tinerii reprezentanți ai comunității, am ascultat multă muzică bună (unele piese cântate la deja celebrul instrument armean duduk). Ne-am delectat cu excelentele mâncăruri, din care nu au lipsit renumitul Horovatz, frigarui armenesti, diverse tipuri de salate – cu roșii, ardei, vinete, iaurt, măsline și năut, ne-am cumpărat Hurut – un dressing pentru ciorbe făcut din lapte fermentat si verdețuri după o rețetă doar de armeni știută, nu ne-am putut stăpâni să nu încercăm delicioasele dulciuri și cafeaua fără seamăn. Au fost și tarabe cu suveniruri, cărți, calendare. Cei ai locului au fost extrem de amabili și primitori, a fost o atmosferă veselă și deschisă.
Nu a lipsit stropitul cu apă, la care au participat nu doar dansatorii, ci aproape toți cei prezenți. Au fost prezenți Varujan Pambuccian – care a și făcut oficiul tăierii prăjiturii în final și alte personalități ale comunității armenești. Am recunoscut și apropiați ai comunității, cum ar fi deja celebrul cafegiu și scriitor de carte dl. Gheorghe Florescu, sau Mihai Honciuc, un alt expert din branșa cafelei, care a și produs și servit cafeaua la acest eveniment. Magazinul Sarkis Cafe pe care îl conduce în continuarea tradiției armenești, ca și magazinul Delicatese Florescu sunt dintre puținele locuri din București care oferă cafea de calitate. De altfel, înaintașii Sarkisian, Carabelaian, Keșkerian sunt celebri cafegii armeni care și-au adus contribuția în educarea gustului fin al bucureștenilor de altădata.
A fost o zi de neuitat și mulțumim tuturor pentru clipele minunate petrecute îm sânul comunitâții armene și ne gândim deja să revenim. Orientul, în București, este cât se poate de aproape și aduce cu el mireasma unor vremuri în care parcă oamenii erau mai fericiți împreună.
http://oriens.ro/2012/07/22/vartavar-sa-ne-bucuram-armeneste/