BOTOȘANI / Valori de patrimoniu ale comunității armene vor fi arhivate electronic
În ziua de 8 septembrie PS Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Armene din România, a fost oaspetele comunităţii armene din Botoşani
Arhiepiscopul a venit la Botoşani pentru a sprijini nemijlocit realizarea unui studiu și a unei arhive electronice cuprinzând patrimoniul cultural şi religios al bisericilor armene din Moldova. Intenția este de a se edita și o carte cu descrierea unor obiecte de cult de o valoare deosebită, totul cu sprijinul Patriarhiei Tuturor Armenilor de la Ecimiadzin.
Este motivul pentru care arhiepiscopul Datev a adus în Botoșani cunoscuți specialiști în domeniu. Echipa de experţi în obiecte de cult de patrimoniu a avut în componență pe Seyranush Manukyan, expert în studierea de manuscrise şi icoane, şi pe Mariam Vardanyan, expert în obiecte de cult din argint. Pentru fotografii s-a deplasat la Botoșani o echipă de realizatori profesioniști din Canada, cu Hrair Baze, fotograf şi Lilit Khachatrzan, grafician-designer.
Acțiunea de selectare a obiectelor de cult a fost pregătită logistic cu o săptămână mai înainte, așa încât pe tot parcursul zilei mai mulți dintre reprezentanții comunității locale au fost alături de echipa de specialiști și au sprijinit această acțiune.
Așa cum se face întotdeauna înaintea unei lucrări pentru biserică și comunitate, s-a început cu oficierea unei slujbe religioase de către PS Datev și de preotul paroh Azad Torkom Mandalian, cel care a însoțit oaspeții la venirea în Botoșani. A fost rostită o ”Rugăciune de dimineață” și episcopul a vorbit la sfârșit de ce este nevoie să ne rugăm tot timpul și despre faptul că sufletul are nevoie de 3 rugăciuni pe parcursul zilei la fel cum corpul are nevoie de cele trei mese pe zi. Și a mai vorbit episcopul de bucuria din acea dimineață de a ne ruga împreună.
După slujbă, într-un timp record de mai bine de 16 ore, echipa de experți coordonată de PS Datev a selectat pentru acțiune un număr de peste 250 de obiecte de cult din patrimoniul comunităţii armene din Botoşani. Energia episcopului Datev, manifestată pe tot parcursul zilei, a fost o surpriză pentru participanți și ea a fost determinantă pentru cei din jur.
Au fost alese un număr de 25 cărţi religioase din perioada 1769-1826, toate icoanele din biserica ”Sfânta Maria” (ele au fost coborâte de pe pereții lăcașului, au fost atent identificate și ulterior fotografiate și înregistrate). Între acestea, cel puțin 40 de icoane sunt din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Au fost identificate și fotografiate mai multe obiecte de cult din argint din patrimoniul bisericii ”Sfânta Maria”: porumbi, potire aurite în întregime, cruci din argint și cruci aurite, gulere din argint aurit, tăvi, talgere, linguri, cutii pentru împărtășanie, cădelnițe, icoane portative din argint masiv, brâie cu paftale de argint, sfeșnice, ripide argintate și aurite, mitre cu ornamente masive din argint, ligheane și ibrice pentru slujbe religioase, vasul din argint cu apă sfințită, candele și ornamente argintate de candelabre, tămâiernițe și chiar cele 152 de monede de argint din perioada interbelică. Cele mai multe obiecte din argint selectate sunt din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Au fost fotografiate în continuare acoperăminte și veșminte, unele dintre acestea fiind chiar din secolul al XVIII-lea: suciare lucrate cu fir de aur și argint, colecția de mâneci, veșminte pentru preoți din sec. XVIII-XIX, patrafirele lucrate în Constantinopol, acoperăminte de potir și a fost identificată chiar și o pelerină pentru Patriarh.
De un real folos în această acțiune a fost editarea anterioară a cărții ”Patrimoniul cultural şi religios al comunităţii armene din Botoşani” autori Florin Egner şi Viorica Popa. Botoşanii sunt printre puţinele comunităţi care au reuşit o clasificare şi o inventariere a patrimoniului, cu identificarea obiectelor de cult religios după criterii specifice: identificare provenienţă, anul în care au fost făcute, locaţie, tipodimensiuni, starea de conservare, descriere, fotografiere şi s-a realizat și publicarea acestor date despre fiecare obiect într-o carte. Iar Seyranush Manukyan şi Mariam Vardanyan nu sunt prima dată în Botoşani şi observaţiile făcute de acești doi experți au fost întotdeauna foarte preţioase.
La o oră târzie, mult după miezul nopţii, treaba s-a încheiat cu regretul că nu s-a realizat o lucrare similară și la celelalte două biserici armene din Botoşani. Dar întreaga echipă de specialiști urma să se deplaseze în aceeași zi la Iaşi, la biserica armeană ”Sfânta Maria”, pentru o lucrare similară.