Mihai Stepan Cazazian

Urme armenești la biserica romano-catolică “Sfântul Johannes Von Nepomuk” din Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSCN1423

 

Biserica romano-catolică “Sfântul Johannes Von Nepomuk” din Suceava este un reper semnificativ al urbei, indiferent de etnia locuitorilor.

Ridicată la începutul veacului al nouăsprezecelea, biserica a beneficiat în timp și de sprijinul comunității armenești din Suceava. Comunitatea armenească a contribuit, conform documentelor existente în Arhivele Naționale ale României, filiala Suceava la achiziționarea clopotului bisericii.

Însă și astăzi există urme armenești în biserică, căci nu îi putem uita pe armenii catolici din oraș. În partea dreaptă a ușii se află statuia Sfântului Caietan, secretarul particular al Papei Iuliu II, care și-a ghidat existența după următorul dicton: “Nu cu iubirea sentimentală, ci cu iubirea faptelor se purifică sufletele”. Statuia a fost donată în anul 1861 de către Kajetan Theodorowicz din Lvov, pe partea inferioară a statuii scrie în limba germană GOTT IST GERECHT/DUMNEZEU E DREPT.DSCN1426

În biserică se află un mic altar, în apropierea Lumânării Pascale, în laterala căruia este o inscripție în limba armeană, care înseamnă: SFINTE GRIGORE, ROAGĂ-TE PENTRU NOI (traducerea a fost efectuată de doamna Narine Saroyan, căreia îi mulțumim pe această cale).

Pentru că în Suceava locuiau, conform statisticilor oficiale, și armeni de confesiune catolică. Actualmente, pe altar se află icoana Fericitului Ieremia Valahul, însă acolo a existat anterior o icoană armenească, care a fost donată de către preotul catolic Johann Proschinger preotului armean Aramais Șulughian, care slujea la Suceava, la dorința acestuia din urmă.

Mulțumim doamnei Cecilia Ungurean, secretar al Uniunii Armenilor din România filiala Suceava, pentru informațiile oferite!

Corina Derla

14 decembrie 2015

 

DSCN1429