Mihai Stepan Cazazian

Uniunea Europeană salută discuțiile dintre Pașinian și Aliev

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că liderii Armeniei și Azerbaidjanului s-au angajat să dezamorseze tensiunile de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan și să restabilească legăturile feroviare dintre cele două state din Caucazul de Sud, în timpul intrevederilor pe care le-a avut la Bruxelles, marți 14 decembrie seara.

Domnul Michel, care conduce principalul organism decizional al Uniunii Europene, a declarat că președintele azer Ilham Aliev și prim-ministrul armean Nikol Pașinian l-au asigurat că rămân angajați să onoreze acordurile negociate de Rusia în ultimul an.

„Președintele Aliyev și prim-ministrul Pașinian au convenit că, în contextul lansării planificate a negocierilor privind delimitarea și demarcarea frontierei de stat dintre Armenia și Azerbaidjan, vor trebui întreprinși pași concreti suplimentari pentru a reduce tensiunile pe teren pentru a asigura o atmosferă propice discuțiilor”, a spus el într-un comunicat difuzat noaptea târziu în cadrul întâlnirii trilaterale.

UE este pregătită să ofere „asistență tehnică” procesului de demarcare, a adăugat Michel.

„S-a convenit să se procedeze la refacerea liniilor de cale ferată, cu aranjamente adecvate pentru controale la frontieră și vamal, pe baza principiului reciprocității”, a adăugat el, indicând că UE este pregătită să finanțeze aceste locuri de muncă.

Domnul Pașinian a confirmat că el și dl Aliyev „au reafirmat acordurile de revigorare a căilor ferate. Armenia și Azerbaidjanul vor păstra controlul deplin asupra căilor ferate care le traversează teritoriul, a spus el într-o postare pe Facebook.

Nici Michael, nici Pașinian nu au menționat alte legături de transport și, în special, un drum care ar lega Azerbaidjanul de exclava sa Nahicevan prin Armenia.

Vorbind la Bruxelles mai devreme, marți, Aliyev a spus că oamenii și mărfurile care trec prin acest „culoar Zangezur” ar trebui să fie scutite de controale la granițele cu Armenia. Pașinian a respins cererea cu puțin timp înainte de întâlnirea trilaterală, declarând că este împotriva acordurilor la care cele două părți au ajuns cu medierea Rusiei.

Domnul Michel a subliniat importanța stabilirii de legături de transport între Armenia și Azerbaidjan „respectând în același timp pe deplin suveranitatea tuturor țărilor. “

El a cerut, de asemenea, celor două părți să „lucreze pentru detensionare” și să rezolve „toate problemele umanitare restante”, inclusiv eliberarea mai multor soldați armeni reținuți în Azerbaidjan.

după RFE / RL