Mihai Stepan Cazazian

Un tablou al pictorului Hrandt Avakian a fost donat Muzeului Sfântului Scaun de la Ecimiadzin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

img_4633

Ziarista și traducătoarea Madeleine Karacașian, aflată la Erevan la al 8-lea Forum pan-armean al jurnaliștilor a donat Muzeului Sfântului Scaun de la Ecimiadzin tabloul intitulat Flori (realizat în 1966) al pictorului român de origine armeană Hrandt Avakian. Ziarista a fost primită de IPS Arhiepiscop  Nathan Hovhannisyan șeful Departamentului de Relații Externe și protocol al Sfântului Scaun.

“Hrandt Avakian mi-a oferit acest tablou cu ani în urmă. Am publicat multe articole dedicate operei sale în presa armeană și română. Nu am urmași, iar sora mea s-a stins acum șase luni așa că, am decis să dăruiesc patriei mele acele valori armenești pe care le am” – a spus ziarista Madeleine Karacasian  într-un interviu acordat site-ului  hayernayso.am

Pictorul armean Hrandt Avakian s-a născut în 1900 la Alep. În 1920, tânărul Hrandt Avakian a emigrat în România. El a organizat expoziții în diferite țări din întreaga lume. Și-a prezentat, de asemenea, activitatea sa în Armenia în 1960 și în 1962. Hrant Avakian și sora lui, Beatrice au adunat opere de artă, timp de mai mulți ani, astăzi, aceste lucrări fiind expuse la Muzeul Colecțiile de artă din București. Pictorul a murit în 1990.

Reamintim că ziarista Madeleine Karacasian a mai făcut o donație Galeriei Naționale a Armeniei : un tablou, semnat de pictorul român de origine armeană Ervant Nicogosian,  precum și  o pafta din argint, în filigran, din secolul XIX ce a aparținut bunicii.

După hayernayso.am