Redactor

Un student la Teologie la Ecimiadzin – asistentul preotului la slujba de Bobotează

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_3925

 

În seara zilei de 5 ianuarie 2014 în parohia bisericii armene Sfânta Maria din Botoşani a avut loc oficierea slujbei Crăciunului şi a Botezului lui Hristos.

Dacă timp de mai mult de 5 decenii manifestările religioase la biserica armeană din Botoşani au fost sporadice,  pentru că biserica nu a avut un preot local, astăzi, când la cea mai veche biserică armeană din România situaţia s-a normalizat, preotul Radu Kricor Holca a fost asistat la slujbă de studentul facultății de teologie din Ecimiadzin, botoșăneanul Vlad Damian.

De-a lungul timpului, până în primii ani ai secolului al XX-lea, preoţii bisericilor armene din Botoșani erau trimişi de Patriarhia de la Constantinopol. Integrarea lor în comunitate se făcea mai greu, dar întotdeauna aceşti preoţi învăţau limba şi obiceiurile locale slujind pe lângă preoţii mai în vârstă (parohia armeană din Botoşani, care a avut 2 biserici în care se slujea permanent, număra 4-5 preoţi și 2-3 cântăreți).

Perspectiva de a avea preoţi proveniți din familiile unor armeni care trăiesc în România ar trebui privită ca prioritate, preotul fiind elementul de coagulare al unor colectivități restrânse numeric. Exemplul comunității din Botoşani, care trimite la Ecimiadzin un al doilea aspirant la preoţie după anul 1990, poate fi urmat și în alte locuri. Aici, primul a fost preotul Radu Kricor Holca, care a studiat la Ierusalim și la Ecimiadzin.  Ajuns preot în parohia de unde a plecat, l-a pregătit și a insistat la plecarea la studii în Armenia a lui Vlad Damian. Astfel, pentru comunitatea armeană din Botoșani preoţii locali  asigură perspectiva.

IMG_3915Aflat în prima lui vacanță, Vlad Damian l-a asistat pe preotul Kricor la oficierea slujbei, dovedind deja, după numai jumătate de an, însuşirea limbii armene dar şi calităţi deosebite de cântăreţ bisericesc. Tânărul viitor preot a fost înconjurat cu multă simpatie de comunitatea din Botoşani şi veştile aduse  de el despre viaţa de la Patriarhie şi de la Erevan au fost receptate cu  interes.

Tradițiile armenilor botoșăneni la slujba de Bobotează sunt păstrate an de an. Un obicei este masa de la sfârşitul slujbei. Anul acesta Toader Valter a adus plăcintele tradiţionale şi Rodica Damian a servit cafeaua. Un alt obicei este ca preotul să meargă de Bobotează mai întâi în casa celui care oferă cei mai mulţi bani la o licitaţie care are loc după slujbă. Banii colectați sunt folosiți exclusiv pentru biserică. Anul 2014 fost al treilea în care familia Mircea şi Ileana Trufaşu au oferit suma cea mai mare, dobândind acest privilegiu simbolic.

La Botoșani, la biserica armeană vin şi prieteni ai comunităţii locale. Mai mult, în ultimii doi ani, la fiecare slujbă oficiată de Radu Kricor Holca la biserica armeană de aici, preotul este însoțit de  un grup de armeni din Suceava.

F. E & V.P.

0 Responses to Un student la Teologie la Ecimiadzin – asistentul preotului la slujba de Bobotează

  1. Anna January 20, 2014 at 3:48 pm

    Felicitari! 🙂