Mihai Stepan Cazazian

Un raport comun, ad-hoc despre atacurile azerilor asupra jurnaliștilor care au relatat despre războiul din Nagorno-Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Activiștii pentru drepturile omului din Armenia și Arțakh au publicat un raport comun ad-hoc despre atacurile azerilor asupra jurnaliștilor care au acoperit războiul din Nagorno-Karabakh.

Iată raportul comun:

„Pe 27 septembrie, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă la scară largă împotriva Republicii Arțakh (Nagorno-Karabakh) în care au fost vizate un număr mare de orașe și sate, inclusiv Stepanakert, capitala Republicii – Arțakh.

De la începutul (27 septembrie 2020) până la sfârșitul (10 noiembrie 2020) ostilităților, peste 390 de jurnaliști străini din peste 190 de mijloace mass-media au călătorit la Arțakh pentru a acoperi războiul și evoluțiile care au rezultat din acesta. Fluxul jurnaliștilor către Arțakh a crescut mult în urma deciziei autorităților azere de a limita sosirea jurnaliștilor din mai multe țări, de a impune restricții stricte asupra muncii independente a jurnaliștilor. De exemplu, jurnaliștii de la media rusă Lifenews au fost expulzați din Azerbaidjan deoarece, potrivit autorităților azere, au denaturat faptele. Reporterul agenției de știri France 24, Katherine Norris-Trent, a declarat că guvernul azer a monitorizat mișcările lor și le-a încălcat dreptul de a acoperi evoluțiile din teren. Ea a spus că au fost urmăriți de „escorte” guvernamentale care au intervin ori de câte ori vorbeau cu civili. De asemenea, autoritățile azere au depus o plângere penală împotriva unui jurnalist rus, Semyon Pegov de la WarGonzo, pentru vizita sa la Arțakh.

În plus, autoritățile azere au declarat public că nu pot asigura securitatea jurnaliștilor care acoperă ostilitățile din Nagorno-Karabakh, adăugând că jurnaliștii ar trebui să solicite permisiunea autorităților azere înainte de a intra în Nagorno-Karabakh. Ministerul de externe al Arțakhului a declarat că are informații despre grupuri speciale care au fost formate de Azerbaidjan pentru a monitoriza mișcările și activitățile jurnaliștilor străini din Arțakh, pentru a lansa apoi atacuri specifice.

În același timp, forțele armate azere au vizat în mod repetat jurnaliștii care au lucrat în Arțakh, 7 dintre ei fiind grav răniți iar un însoțitor al unor jurnaliști a fost ucis. Raportorul pentru drepturile omului din Arțakh a urmărit evoluțiile de la izbucnirea ostilităților. Natura vizată a bombardamentelor, inclusiv a celor împotriva jurnaliștilor, a fost dovedită și de faptul că jurnaliștii purtau uniforme speciale și semne distinctive, precum și, în principal, camere de luat vederi. Mașinile jurnaliștilor care au fost distruse purtau, de asemenea, semnul distinctiv „PRESS”. În plus, jurnaliștii au fost vizați în timp ce își desfășurau activitățile profesionale în așezări civile și nu în punctele fierbinți de pe front. “