Mihai Stepan Cazazian

Un nou protest în Turcia, după ce Papa Francisc a recunoscut “genocidul armean”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1363680767papa-francisc-va-fi-intronizat-maine-care-sunt-principalele-etape-ale-ceremoniei-198785 

Ministerul turc de Externe a transmis o notă oficială de protest Vaticanului după ce papa Francisc a afirmat recent că uciderea armenilor în timpul primului război mondial a fost ”primul genocid al secolului XX”, informează Agerpres, care citează sedmiţa.ru.

Potrivit cotidianului turc Hurriyet, guvernul turc ”şi-a exprimat dezamăgirea” în legătură cu afirmaţiile suveranului pontif, transmiţând nemulţumirea sa Vaticanului prin reprezentanţii diplomatici la Ankara şi Roma.

Papa a făcut referire la genocidul armean în timpul întâlnirii din 3 iunie avute cu patriarhul Nerses Bedros al XIX-lea al Ciliciei, capul Bisericii Catolice Armene. Nu este pentru prima dată când Francisc recunoaşte genocidul armean. În urmă cu câţiva ani, pe când era arhiepiscop de Buenos Aires, el a calificat uciderea şi trimiterea în exil a milioane de armeni drept ”cea mai mare crimă a Imperiului Otoman împotriva poporului armean şi a întregii umanităţi”.

În aprilie a.c. s-au împlinit 98 de ani de la masacrele comise împotriva armenilor în timpul Imperiului Otoman. Potrivit Erevanului, au murit 1.500.000 de armeni, adică peste jumătate din populaţia armeană la acea perioadă. Populaţia armeană din Anatolia şi Cilicia, catalogată de autorităţile de la acea vreme drept “inamic intern”, a fost constrânsă să plece în exil în deşertul Mesopotamiei. Numeroşi armeni au fost ucişi pe drum sau în tabere de refugiaţi.

De atunci, poporul armean luptă pentru recunoaşterea şi condamnarea internaţională a genocidului. Până acum, mai multe ţări au recunoscut oficial crimele comise împotriva armenilor între 1915 şi 1917, precum Belgia, Canada, Polonia, Rusia, Elveţia, Franţa. Parlamentul European a recunoscut genocidul armean la 18 iunie 1987.

Turcia nu acceptă însă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut în estul Anatoliei să fie catalogate drept genocid, Ankara vorbind de represalii împotriva unui popor care s-a aliat cu “duşmanul rus” în primul război mondial. Totodată, Ankara susţine că cifra de 1,5 milioane este exagerată şi că numărul victimelor este de ordinul zecilor de mii. 

http://www.gandul.info

3 Responses to Un nou protest în Turcia, după ce Papa Francisc a recunoscut “genocidul armean”

 1. Tabriz June 12, 2013 at 11:19 am

  Datele Ottomane arata ca erau 1,1-1,2 mln de armeni in Imperiul.
  Majoritate surselor occidentale si din Rusia dau cifra de 1,2-1,3 mln.
  Chiar si datele Patriarhatului Armean arata ca erau 1,4 mln de armeni in Imperiu la vremea aceea.
  Oare pe ce va bazati voi cand spuneti ca populatia armeana din Imperiul Otoman era de 3 mln?!

 2. SONIA-DELIA VARTIC July 29, 2013 at 12:16 pm

  Guvernul Armeniei ar trebui sa cear? desp?gubiri Guvernului Turciei. Genocidul poate fi dovedit cu martori sau urma?ii acestora, documente, fotografii etc. Daca nu exist? inc?, ar trebui înfiin?at? o Comisie pentru Genocid in Armenia. Poate Armenii din S.U.A. (Little Armenia, Hollywood, Los Angeles) ar putea sa ajute Guvernul Armeniei cu documente, fotografii, etc.

 3. Cristina July 31, 2013 at 9:59 am

  D-na Vartic,

  Este pe cale de a cere, daca urmariti ultimele declaratii ale unor politicieni de rang inalt din Armenia. Nu stiu daca a fost tocmai presedintele tarii, sau prim-ministrul sau presedintele Adunarii Nationale sau Ministrul de externe…