Un nou drum către Nagorno-Karabakh și implicațiile lui Mark Dietzen ne vorbește despre noul proiect
Karabakh-ul construieşte o nouă șosea, spre Armenia, trecând prin Karvachiar(Kelbajar). Actualul drum Goris-Stepanakert nu este destul de convenabil, deoarece este destul de obositor. De aceea s-a hotărât să se construiască un nou drum, mai scurt decât actuala rută principală, prin Goris, de 150 kilometrii.
Pentru mai multe informații am discutat cu directorul executiv al S.U.A. pentru Arţakh, analistul afacerilor internaţionale şi consultant, Mark Dietzen.
– Domnule Dietzen, de ce “Hayastan All-Armenia Fund“ s-a hotărât recent să construiască o nou șosea ce leagă Armenia cu Nagorno-Karabakh?
Mai întâi discuţia noastră trebuie să înceapă de la eliberarea lui Ramil Safarov anul trecut. Există o legătură, pentru că una din principalele probleme, în conflictul Karabakh-ului, este legată de securitatea armenilor din Nagorno-Karabakh. Din punctul de vedere al armenilor este foarte important ca securitatea lor să fie menținută, iar acest lucru este legat de teritoriile tampon ce formează un perimetru de securitate în jurul Republicii Nagorno-Karabakh. După eliberarea şi iertarea unui criminal dovedit (R. Safarov), care şi-a recunoscut fapta, Azerbaidjanul a trimis în esență un semnal către partea armenească şi comunitatea internațională, că a ucide un armean este un fapt eroic. Cred că armenii l-au luat în serios, pentru că un astfel de comportament al Azerbaidjanului este ingrijorător pentru orice armean. Acesta este unul din motivele pentru care armenii au decis să fie mai practici construind un al doilea drum în scopul de a contribui la susținerea securității Karabakhului.
– Ce schimbări pozitive va aduce acest proiect?
Noul drum va contribui la dezvoltarea economică în Karabakh, în special în regiunile Şahumian şi Martakert. Acesta va uşura transportul bunurilor în interiorul şi în afara Karabakh-ului, deoarece noul proiect va scurta timpul călătoriei, transferului dinspre Erevan spre Stepanakert de la 6 la aproape 3 ore. Să nu uităm, că acesta va fi o linie de aprovizionare alternativă în caz de un nou conflict.
– Poate fi o dezvoltare socială în urma acestui drum?
Dezvoltarea economică va aduce dezvoltare socială. Aspectele militare/securitate sunt de asemenea importante, deoarece se referă la dezvoltarea socială. Pentru tinerii armeni care trăiesc în Nagorno-Karabakh întrebarea cheie este: cum îşi pot ajuta familiile și să aibă o viață confortabilă în Karabakh? Valoarea adăugată de securitate a drumului Vardenis-Martakert va face ca Republica Nagorno-Karabakh să fie mai sigură pentru cetățenii săi şi mai viabilă d.p.d.v. economic. Consolidarea acestor nevoi fundamentale va avea, fără îndoială, un impact pozitiv asupra dezvoltării sociale.
În afară de schimbările pozitive de securitate şi militare, economico-sociale, noua rută de transport va dezvolta de asemenea turismul. Turiştii vor putea ajunge în Karabakh, din Armenia, mult mai repede şi confortabil, deoarece, aşa cum am spus mai înainte, timpul de călătorie va fi redus la jumătate, iar transportul va fi mai ieftin.
– Cum va reacţiona Azerbaidjanul la acest proiect?
Ori de câte ori Azerbaidjanul aude de noi proiecte de transport ce implică Armenia şi Nagorno-Karabakh, protestează. Aşa că ne putem aștepta la un protest şi de această dată. Însă există deja un drum, de la Goris la Stepanakert, așa că în cazul de față, noul drum, Vardenis-Martakert nu cred că va suscita reacții puternice așa cum au fost, de exemplu, cele referitoare la aeroportul din Stepanakert.
– Noul proiect poate duce la război sau un conflict militar?
Nu cred că acest proiect va declanșa un conflict militar. Fondul “Hayastan” ia în considerare, cu siguranță, costurile şi beneficiile acestui nou drum şi decizia luată reflectă încrederea în acest proiect. Este important pentru membrii diasporei armene să știe că fondurile lor vor fi utilizate pentru proiecte viabile iar acest proiect este o dovadă în acest sens.
– Ce ţări, vor beneficia de acest proiect?
Acesta va fi benefic în primul rând pentru Karabakh şi Armenia, dar nu într-un mod semnificativ pentru alte țări, ca să fiu mai sincer. Deşi paşii din ce în ce mai activi ai Armeniei şi Karabakhului, față de viitorul lor, pot afecta marile puteri, în măsura în care acestea afectează deciziile politice referitoare la conflictul din Nagorno-Karabakh. Acestea includ țările de Grupul Minsk, Franța, Rusia și Statele Unite ale Americii, precum şi alte puteri regionale, cum ar fi Iranul, Turcia și Uniunea Europeană. Drumul Vardenis-Martakert este o inițiativă simbolică a armenilor pentru a încuraja comunitatea internațională să se uita la Nagorno-Karabakh într-un mod diferit.
– Cum arată “noua hartă” a Karabakh-ului?
Pe termen lung, zona de sud a Kașatagh-ului este, de asemenea, importantă d.p.d.v. al proximităţii sale cu Iranul. Pentru țările fără acces la mare, granițele internaționale sunt la fel de valoroase ca porturile, astfel încât această regiune are un viitor pentru Republica Nagorno-Karabakh. Oamenii din Caucaz știu că situația actuală, care implică Iranul, se va schimba în cele din urmă și acest lucru va fi spre binele nu doar al oamenilor din Caucaz. Karabakhul își dă seama că, în viitor, mica frontier, care o împarte cu Iranul, va deveni din ce în ce mai importantă. Deci, acești factori subliniază importanța strategică a Kașatagh-ului.
Zona de sud a Kașatagh-ului, extinzând tot drumul spre granița Iranului, este de asemenea important din mai multe motive. Prevăd că, în cele din urmă, vom vedea chiar construcția unui al treilea drum de la Kapan la Kovsakan. La fel ca drumul Vardenis-Martakert, la nord, actualul coridor Berdzor în centru, şi acest traseu de sud va avea beneficii de securitate militară, economică şi sociale.
– Acest al doilea drum poate aduce beneficii financiare?
Din punct de vedere al afacerilor al doilea drum este convenabil pentru Karabakh, dar nu putem vorbi de beneficii specifice. Cred că aceasta depinde de tipul de afacere. De exemplu, cei care sunt implicați în agricultură, minerit (de exemplu mina Drmbon), industriile mici şi turismul din Karabakh vor beneficia cu siguranță de aceasta. Întreprinderile vor beneficia, de asemenea, având o cale mai scurtă şi mai ieftină de transport.
– Ce paşi înţelepţi ar trebui să facă Armenia referitor la politica sa față de Azerbaidjan şi alte țări, precum vecinii?
Armenia poate lua trei măsuri înțelepte în legătură cu Karabakhul. În primul rând, ar trebui să continue să coopereze cu Grupul de la Minsk al OSCE pentru a găsi o soluționare diplomatică a conflictului din Nagorno-Karabakh, încă mai este timp să facă acest lucru. În al doilea rând, ar trebui să lucreze neobosit să reducă tensiunea pe linia de demarcație dintre Nagorno-Karabakh şi Azerbaidjan. Și în al treilea rând Armenia ar trebui să aibă un rol mai mare în favoarea Republica Nagorno-Karabakh-ului în Grupul de la Minsk prin includerea sa, ca o parte formală, la negocieri. Cu cât Azerbaidjanul devine mai agresiv împotriva Armeniei și Republicii Nagorno-Karabakh, prin luări de cuvânt (amenințările militare ale președintelui Aliyev) acțiuni directe (eliberarea lui Ramil Safarov, înarmarea masivă şi încălcările continue de încetare a focului), cu atât zonele tampon ale Nagorno-Karabakh-ului devin necesități, tot mai mari, de securitate pentru armeni.
Elena Ciobanyan
Un articol minunat! Am schimbat complet parerea despre armeni dupa ce l-am citit! Acum va dau dreptate ca sunteti un popor ales… un popor deosebit!.. Acum inteleg de ce ati inceput razboiul in Karabah… inteleg si de ce ati ocupat teritoriul Azerbaidjanului si ati izgonit de pe pamanturile natale 1 milion de oameni. Doar stiati de INAINTE ca va veni Safarov si va omori ofiterul armean! Ce alt popor putea sa prevede cu certitudine ceea ce se va intampla peste 25 de ani?! Doar armeni si nimeni altcineva!
Asa ca nu ascultati acuzatiile celor care va invidiaza. Safarov justifica toate faptele voastre!
Un articol interesant. Hartile prezentate in articol sunt la o scara necorespunzatoare pentru a fi bine receptate.Cred ca este cazul ca Araratul nostru sa editeze, eventual ca supliment, la o scara convenabila hartile Armeniei (fizica, economica, administrativa,etc.).
Ce tampenii spui, Tabriz..Iarasi delirezi?
Mi-au placut doar prima si ultima propozitii de ale tale!
Cristian, in primul rand noi ne cunoastem? Nu te am vazut niciodata aici.
Ai spus o cu gura ta – justifici izgonirea de pe pamanturile natale a unui milion de oameni si moarte altor mii cu omorarea unui singur armean care a avut loc cu 25 ani mai tarziu – arata perfect standardele tale duble in morala.
Tabriz, scuza-ma ca nu ti-am cerut permisul pentru a intra in zona ta )) Imi dai voie sa comentez si eu? Am observat ca lasi des comentarii referitoare la articole politice.. Se pare ca ai invatat istoria, numai ca istoria pe care o preda la scoala)).
Nicidecum nu ti-am zis sa-mi ceri voie, pur si simplu te am intrebat daca am mai vorbit inainte. Chiar mi as bucura daca am putea sa avem o discutia normala.
Referitor la replica ta – nu am invatat istoria la scoala, tot timpul am cercetat singur. Daca nu esti de acord cu ceva scris de mine, fii mai concret te rog, si precizeaza cu ce anume nu esti de acord.