Mihai Stepan Cazazian

Un documentar despre genocid în cadrul Festivalului One World Romania

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


 watchers_in_the_sky_650

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania are loc la București în perioada 17-23 martie. Vor fi difuzate 50 de filme, împărțite în cinci secțiuni principale și proiecții speciale, dar și matinee, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski și chiar un circuit turistic aparte – Marele circuit al șpăgii – în centrul Bucureștiului.

Inițiat de Centrul Ceh București acum șapte ani și inspirat de festivalul cu același nume din Cehia, One World Romania este dedicat memoriei lui Vaclav Havel, dramaturg, politician și apărător al drepturilor omului.

În cadrul festivalului, la secțiunea “Rebeli pentru cause” va fi difuzat documentarul  WATCHERS OF THE SKY  ( Cel care privește Cerul ) al regizorului Edet Belzberg.

 

DOCUMENTARUL ÎL PUTEȚI VIZIONA :

marți,  18 Martie, 20:00, Cinema Studio

sîmbătă,  22 Martie, 14:00, Cinema Elvire Popesco

 

Filmul lui Edet Belzberg este structurat in jurul avocatului devenit activist pentru drepturile omului Raphael Lemkin, un evreu nascut in 1900 in din Polonia, care a creat termenul de « genocid » – un  instrument esential in mobilizarea legilor internationale pentru pedepsirea unor astfel de crime, punand bazele proceselor de la Nuremberg si de la Curtea Penala Internationala. Filmul urmareste cinci contexte de genocid in spatiul international: Armenia, Kosovo, Rwanda, Sudan si Germania nazista. Belzberg leaga biografia si viziunea lui Lemkin pentru o lume mai buna cu activitatea a patru personalitati contemporane care lupta pentru prevenirea de viitoare atrocitati: Samantha Power, ambasadoarea SUA la ONU, Luis Moreno Ocampo, procurorul sef al Curtii Penale Internationale, Benjamin Ferencz, procuror la Tribunalul militar international de la Nuremberg si Emmanuel Uwurukundo, functionar superior pentru problemele refugiatilor al ONU. Animatia discreta, realizata in acuarela si cerneala monocroma, utilizata pentru a ilustra biografia lui Lemkin –  care a adus filmului un premiu special al juriului la Sundance – transforma Watchers of the Sky intr-un produs nu doar substantial si necesar, dar si artistic, capabil sa inspire prin eleganta formala. Concluzia esentiala a filmului ramane legata de efortul colectiv necesar pentru a asigura functionarea unei structuri globale care sa asigure condamnarea celor vinovati de acte de genocid.

 

VO:  Engleza    SUBTITRARI:  Romana

COMPANIE PRODUCATOARE:   Propeller Films

PREMII SI FESTIVALURI:   Premiul Special al Juriului – Festivalul de Film Sundance, SUA, 2014