Mihai Stepan Cazazian

Un bilanț de suflet / Raportul activităților Parohiei armene din Botoșani pentru anul 2015

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

botosani 1

Florin Simion Egner și Viorica Popa prezintă Raportul de activitate al Consiliului pe anul 2015

 

 

După celebrarea slujbei religioase prilejuite de sărbătorirea Întâmpinării Domnului, în biserica armeană „Sfânta Maria” din Botoșani enoriașii au rămas pentru a participa la Adunarea Generală anuală a membrilor comunității. A fost prilejul ca membrii  Consiliului Parohial să prezinte bilanțul trudei lor de peste an în fața întregii obști armene din Botoșani.

Raportul a fost prezentat enoriașilor de Viorica Popa și Florin Simion Egner, membri ai Consiliului Parohial.

Rânduiala Arhiepiscopiei armene obligă ca acest raport anual să fie aprobat mai înainte de PS episcopul Datev Hagopian, conducătorul religios al armenilor din România. Scrisoarea de binecuvântare a acestuia, trimisă cu acest prilej, cuprinde aprecieri pentru activitatea parohiei din Botoșani și a fost citită de preotul Kricor, președintele Consiliului parohial, care este și vicarul Bisericii ortodoxe armene din România.

Dintre împlinirile anului 2015, cel mai mult au însemnat pentru comunitatea armeană din Botoșani realizarea lucrărilor de botosani 2consolidare și reparații la biserica „Buna Vestire” de la Cimitirul armean „Eternitatea”, în sumă de 130.000 lei.  Ele au fost realizate printr-o generoasa contribuție, doamna Emanuela Cocotă, născută Ferhat și înrudită cu familia Goilav fiind trecută de acum în „Registrul donatorilor bisericii armene din Botoșani”, registru deschis în anul 1797, la ctitorirea unei alte biserici armene din oraș, „Sfânta Treime”.

Au mai fost investiții importante în 2015, acesta fiind anul în care s-au continuat lucrările de sprijinire a arcelor și cupolei bisericii „Sfânta Treime”, prin activitatea firmei „Restaco” și cu aportul financiar al Primăriei municipiului Botoșani. Armenii botoșăneni au 3 biserici și este un efort mare din partea unei comunități restrânse numeric de a păstra și avea grijă de acest uriaș patrimoniu religios.

Tot anul 2015 a fost cel în care s-au realizat lucrări importante, în valoare de 40.000 lei, la cele două case ale comunității: „Casa Comunității armene”, veche de aproape 100 de ani și „Casa Bolfosu”, veche de 225 de ani. Tradiția locală spune că armenii botoșăneni au fost dintotdeauna buni administratori. Astăzi  bunurile care au mai rămas în proprietatea comunității locale sunt pe mâini bune, actualul consiliu parohial împreună cu administratorul Gheorghe Lazarovici fiind continuatori eficienți ai acestei tradiții.

În vara anului 2015, Muzeul „Dirayr Mardichian”, deschis în paraclisul bisericii armene „Sfânta Maria”, a primit mobilier nou și s-a „îmbogățit” cu alte obiecte de cult, multe dintre ele fiind ascunse și păstrate cu evlavie de-a lungul timpului de enoriașii care au avut respect pentru moștenirea lăsată de înaintașii lor. Numele muzeului a fost propus chiar de PS Datev Hagopian. botosani 3

Raportul administratorilor parohiei armene din Botoșani pentru anul 2015 subliniază importanța deosebită acordată de preot și consilieri manifestărilor religioase. La comemorarea genocidului armean au participat, alături de armenii botoșăneni, și oficialitățile orașului, parlamentari, reprezentanți ai bisericii române, ai etniilor din Botoșani, istorici și oameni de cultură. botosani 4 Manifestările comemorării genocidului au fost ample și s-au desfășurat pe întreg parcursul anului, acestea culminând cu prezentarea în premieră la Botoșani a piesei de teatru „De la Strunga la durere”, scenariul Florin Kevorkian, după o idee a liderului comunității armene botoșănene, Viorica Popa. Piesa a fost realizată cu actorii teatrului „Mihai Eminescu”, în regia aceluiași Florin Kevorkian.

Resfințirea, în ziua de 15 august, a bisericii „Buna Vestire” a adunat la Botoșani peste 200 de persoane, cei mai mulți fiind armenii din parohiile București, Suceava, Iași, Bacău, Roman, Pitești, Galați, Bacău, Roman dar au venit și armeni din Panciu, Constanța sau Dumbrăveni. Și la sărbătoarea anuală a Madach-ului, la Sfântul Iacob, au participat mai mult de 100 de persoane. Armenii din Botoșani au sărbătorit întotdeauna  împreună, după cum tot împreună, în lăcașul bisericii „Sfânta Maria” sau la cimitirul armean „Eternitatea” și-au pomenit morții, într-o sublimă solidaritate. botosani 5

botosani 6

Ambițioase sunt obiectivele comunității armene din Botoșani și pentru acest an: realizarea unui „lapidarium” în curtea bisericii „Sfânta Maria”, a proiectului de pictură a bisericii „Sfânta Maria” și a proiectului de consolidare și reabilitare a bisericii „Sf. Treime”,  realizarea unei copii fidele după Evanghelia de la 1354, aflată la Erevan, dar care a fost până în 1955  în altarul bisericii armene „Sf. Maria” din Botoșani sau amplasarea unui „kacikar” într-un loc central în Botoșani sunt numai câteva dintre ele. La cimitirul armean se are în vedere consolidarea monumentului funerar ”Cristea Goilav” și reparații curente  la alte câteva morminte –  monumente de patrimoniu de artă plastică, dar și realizarea unei plăci comemorative bilingve la cavoul istoricului armean Grigore Goilav. Consiliul parohial al bisericii armene din Botoșani își dorește să le realizeze, dar acest lucru este posibil numai cu sprijin din partea Arhiepiscopiei, a Uniunii Armenilor din România și a Primăriei municipiului Botoșani.

Florin Simion Egner