Szekely Csaba

Un armean gherlean expune covoare la Cluj-Napoca  

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

              Comunitatea armeană stabilită la Gherla  la sfîrşitul secolului XVII şi începutul celui următor a fost cunoscută mai ales prin tradiţia meşteşugurilor. Armenii gherleni s-au remarcat şi prin  comerţ, dar şi prin arta covoarelor. Nu întîmplător, acestea au avut mare  căutare în acele vremuri, dar şi în zilele noastre. Chiar în această perioadă de sfârşit de an la Centrul de Cultură Urbană Turnul  Croitorilor din Cluj-Napoca este deschisă o expoziţie al ultimului covorar armean din Cluj-Napoca, originar din Gherla, Bedros Krucian.

Nu mai puţin de 39 de  covoare sunt expuse în generosul spaţiu expoziţional din încinta Turnului Croitorilor, spre bucuria vizitatorilor  care trec pragul acestei manifestări artistice cu care nu ne întîlnim în fiecare  zi. Bedros Krucian  este reprezentant al vestitei  familii gherlene Kurușian, care a înfiinţat  meşteşugul  covoarelor persane în vechiul Armenopolis.  Sunt adevărate bijuterii, unicate în sensul bun al cuvîntului. Covoarele prezentate  în cadrul acestei expoziţii au culori armonice de roşu, alb, albastru, verde, galben şi variantele acestora, remarcîndu-se şi prin calitatea lor, rezistente de-a lungul timpului.  Autorul acestor covoare este considerat ultimul artist armean aflat în viaţă, el ieşind cu  lucrările  lui în faţa publicului şi cu alte ocazii, cum  au fost expoziţiile organizate în anii trecuţi în sălile Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Este o prezenţă obişnuită şi la slujbele de rit armenesc oficiate în Catedrala Armeano-Catolică din centrul oraşului Gherla, unde se întîlneşte cu vechii prieteni sau vecini. Familia din care provine a pus bazele primului atelier de covoare  orientale înfiinţate la Gherla, devenind personalitate cunoscută al acestei bresler.

     Pentru comunitatea armeană din Gherla este o mare bucurie deschiderea acestei originale expoziţii la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, mulţi dintre colegii lui Bedros Krucian vizitând acest eveniment artistic, cu toţii rămânând cu impresii dintre cele mai bune.

Szekely  Csaba

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

One Response to Un armean gherlean expune covoare la Cluj-Napoca  

  1. Gurau Arsaluis December 17, 2021 at 1:54 pm

    Este de apreciat si popularizat aceasta initiativa. A fost ideea lui Mircea Tivadar, Dumnezeu sa-l odihnesca in lumina vesnica !