Eduard Antonian

UMBRE PE PÎNZA VREMII

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

(Re)Inaugurăm începînd cu acest număr o rubrică,  cumva asemănătoare, care iniţial a fost concepută de către regretatul jurnalist Arşag Bogdan Căuş în paginile Ararat-ului din anii ’90. Vom readuce în atenţia cititorilor noştri mari personalităţi culturale şi nu numai, de origine armeană din patrimoniul românesc şi universal.

Aşteptînd sugestii (chiar necesare!) rubrica este, dacă vreţi, şi un fel de calendar al personalităţilor armeneşti care au avut o conexiune remarcabilă cu timpul.

Nu în ultimul rînd această rubrică se vrea şi ca un omagiu adus memoriei predecesorilor noştri, chiar dacă unii dintre ei sînt acum uitaţi pe nedrept.

Pentru început, 2011 apoi vom mai vedea…

EDUARD ANTONIAN


DAVID OHANESIAN (6 ianuarie 1927 – 30 septembrie 2007)

Născut chiar în sfînta zi a Crăciunului armenesc şi a Bobotezei, David Ohanesian a fost propriul martor al unui destin spectaculos. A devenit bariton de legendă şi împreună cu maeştrii Nicolae Herlea şi Octav Enigărescu a format o “tripletă fantastică“ a muzicii de operă din România şi din lume. A debutat în “Paiaţa” în 1950. Apoi a devenit pe rînd prim solist al Operei Române din Cluj şi Bucureşti şi artist invitat asociat la Opera din Hamburg (1968-1977). Dotat cu un veritabil şi sensibil simţ artistic si dramatic, David Ohanesian a fost avatarul lui Oedip cel crunt încercat şi învins de destin, al diabolicului Iago, al nobilului Renato, al crudului Scarpia, al nefericitului Rigoletto, dar şi al atîtor şi atîtor personaje.

A primit ca o recunoaştere al meritelor sale mai multe titluri printre care Artist Emerit, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, al Universităţii “Ovidius” din Constanţa. A fost laureat a nenumărate premii, printre care “Premiul Maestro” acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român (“pentru vocea sa de granit şi temperamentul său de mare tragedian”) şi nu în ultimul rînd laureat al Premiilor Uniunii Armenilor din România. Pentru contribuţiile sale aduse patrimoniului românesc şi universal i-a fost conferit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Comandor. A cîntat împreună cu mari artişti lirici ai lumii printre care Placido Domingo, Monserrat Caballe şi Luciano Pavarotti, sînt doar cîteva nume. “Confundîndu-se” o viaţă întreagă cu Oedip pe care l-a întruchipat desăvîrşit 27 de ani pe marele scene ale lumii, David Ohanesian a trecut în nefiinţă la 80 de ani odihnindu-se la Cimitirul Armenesc din capitală. }ntr-unul din interviurile sale, maestrul Ohanesian declara fără emfază: “Oedip sînt eu…”, s-a confirmat pe deplin!

1. Motor de căutare Google trimiteri

2. Simon Tavitian “Armeni de seamă din România”