Vartan Martaian

ULTIMA ORĂ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 31 ianuarie, 65 de deputaţi şi 77 de senatori au depus două sesizări paralele pe lîngă Consiliul Constituţional francez în legătură cu legea penalizării negării genocidurilor. Consiliul trebuie să se pronunţe privind constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea legii în termen de o lună sau, în cazul unei cereri a guvernului, în maximum 8 zile.

Susţinătorii Cauzei Armene se îndoiesc în legătură cu imparţialitatea membrilor Consiliului, dintre care unii sînt recunoscuţi ca adversari ai preşedintelui Sarkozy.

 

 

Am aflat cu adîncă tristeţe despre recursul depus de senatorii şi deputaţii francezi la Consiliul Constituţionalîmpotriva legii adoptate în 23 ianuari privind penalizarea contestării genocidurilor recunsocute de lege.

Chiar dacă nu este o surpriză, sînt dezamăgită să constat că anumiţi parlamentari preferă legalismul umanitarismului.

Chiar dacă le respect decizia, întrucît este dreptul lor cel mai strict, împărtăşesc durerea familiilor pentru care memoria victimelor este încă o dată pusă la încercare de această procedură.

Pentru mine, presiunea exercitată de un stat străin negaţionist nu trebuie să învingă o cauză universală, apărarea drepturilor omului şi măreţia Franţei.

Dar totul nu este încă spus. Este rîndul constituţionaliştilor să-şi facă auzite argumentele şi ştiu că sînt numerorşi cei care pledează pentru constituţionalitatea textului.

Orice ar fi, rămîn convinsă că nu este admisibil ca pe teritoriul francez memoria victimelor genocidurilor recunsocute de Franţa să nu fie protejată de aceeaşi manieră! Este o inegalitate a tratamentului, o crudă discriminare absolut inacceptabilă împotriva căreia voi lupta pînă la capăt.

Valérie Boyer

1 februarie 2012

 

One Response to ULTIMA ORĂ

  1. gugush February 1, 2012 at 6:50 pm

    Cf ziarului LIBERATION,CU 2 zile înaintea votului senatului francez, coloane de demonstranti turci, kemalisti si islamisti la olalta, au scandat ,,NU A EXISTAT GENOCID, NU A EXISTAT SHOAH!”
    Daca le da dreptate curtea constitutionala, atunci ea se raliaza nu numai negarii Genocidului Armean dar si negarii Shoahului !
    Este de necrezut ca sa fie posibil asa ceva in Fran?a patria democratiei , a umanismului, a justitiei !