Mihai Stepan Cazazian

UE este capabilă să mobilizeze 2,6 miliarde EURO pentru programe reprezentative în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

EREVAN, 9 IULIE, ARMENPRESS. Uniunea Europeană va aloca 1,6 miliarde de euro pentru inițiative reprezentative, cheie în Armenia, care vizează asigurarea creșterii economice și creșterea numărului de locuri de muncă. UE este în măsură să mobilizeze până la 2,6 miliarde de euro pentru Armenia ca parte a acestui plan, a declarat Comisarul european pentru Vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, la o conferință de presă, la Erevan, în comun cu viceprim-ministru armean în exercițiu, Mher Grigoryan.

Comisarul Várhelyi a spus că scopul vizitei sale în Armenia este pachetul mare de investiții economice și financiare pe care l-a adus cu el, în dar, părții armene gazdă.

„Cred că acest proiect crează o oportunitate serioasă pentru Armenia și sper că putem lucra activ cu prim-ministrul și adjunctul acestuia pentru ca acest lucru să devină realitate. Avem patru ani pentru a garanta rezultatele. La rândul meu, sunt pregătit “, a spus el.

Comisarul UE a adăugat că UE este gata să facă investiții pentru redresarea economică a Armeniei într-un manieră operațională, împreună cu întreaga regiune în cadrul Parteneriatului estic.

„Am lucrat la acest proiect cu guvernul armean. Acest proiect este de așteptat să aducă creștere și să crească locuri de muncă cât mai curând posibil după pandemie, deoarece Armenia și oamenii săi au nevoie de locuri de muncă și creștere economică pentru a depăși această criză “, a spus el, adăugând că se dorește crearea de căi de comunicare și comerciale cu piețele și economiile europene iar acestea pot aduce această regiune mai aproape de UE.

„Planul nostru prevede subvenții de 2,3 miliarde de euro pentru întreaga regiune și este, de asemenea, posibil să mobilizăm cel puțin 17 miliarde de euro în investiții pentru întreaga regiune împreună cu partenerii noștri internaționali”, a declarat comisarul european, spunând că pentru Armenia, UE oferă cinci programe emblematice.

Potrivit acestuia, aceasta înseamnă domenii cheie de investiții, domenii cheie de reformă, prin care realitatea actuală se va schimba semnificativ pentru poporul armean în următorii 4-5 ani, deoarece va exista creștere, noi locuri de muncă și oamenii vor avea o economie mai rezilientă.

Comisarul a precizat că programul de sprijinire a Armeniei presupune îmbunătățirea legăturilor de transport, legătura cu regiunea sudică, domeniul energetic, energiile regenerabile, transformarea digitală și sprijinul pentru IMM-uri.