UCRAINA | Comunitatea armeană a fost prinsă în conflict
-
Cernăuți -
Lvov
Primii armeni s-au stabilit în Ucraina la începutul Evului Mediu. Multe surse istorice atestă prezența acestor comunități stabilite în regiunea care se numea atunci „Kiev Russ”. Numărul acestora crește mai ales din a doua jumătate a secolului al XI-lea datorită invaziilor turco-selgiucide din Armenia.
Această comunitate antică a existat, cu perioade de prosperitate și declin, până la ascensiunea puterii sovietice. Între 1920 și 1930, toate structurile comunitare au fost distruse de ocupanții care au distrus mai multe biserici, au închis școli și toate instituțiile armene. Acuzat de spionaj în folosul „puterilor capitaliste”, ultimul primat, episcopul Srabion Samouélian, a fost arestat și încarcerat. În perioada sovietică, comunitatea a rămas lipsită de orice mijloace de trai și cultura sa. A cunoscut o anumită formă de renaștere după 1989 odată cu sosirea multor supraviețuitori ai cutremurului de la Gyumri-Spidag și după prăbușirea URSS. Multe organizații religioase, culturale și caritabile s-au născut în toată Ucraina.

Astăzi există aproximativ treizeci de biserici în țară, multe monumente istorice și culturale, ca să nu mai vorbim de cele din Crimeea anexată de Rusia.

Această moștenire istorică s-a îmbogățit recent cu noi biserici în Dnieper, Harkov și Kiev, unde o catedrală vastă este încă în construcție. Actualul Primat al Eparhiei este Episcopul Margos Hovhannessian.
-
Dnieper -
Harkov
-
Odessa -
Kiev
În 2001 a fost creată Uniunea Armenilor Ucraineni, o structură comunitară mare cu filiale regionale în toată țara. Comunitatea are astăzi peste 50 de asociații, 20 de organizații de tineret, aproximativ 45 de școli duminicale, colegii și grădinițe armene. Acolo sunt publicate revistele „Armenian News”, „Nour”, „Armenian Time” și „Aragats”. Informații zilnice despre Armenia, diaspora, comunitatea armeană a ucrainenilor sunt publicate în mod regulat pe site-ul „Analytica”.
Potrivit datelor neoficiale și care diferă, până la 500.000 de armeni trăiesc în prezent în Ucraina.
Sahag Sukiasyan
după armenews.com
