Mihai Stepan Cazazian

UCRAINA | Comunicarea cu comunitatea armeană din Mariupol a fost întreruptă, potrivit oficialilor Uniunii Armenilor din Ucraina

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În cea de-a 19-a zi a războiului din Ucraina, orașul sudic Mariupol continuă să fie unul dintre cele mai fierbinți puncte ale ostilităților, a declarat Davit Mkrtchyan, vicepreședintele Uniunii Armenilor din Ucraina, în timpul unei conversații cu „Radiolur”.
„Situația se înrăutățește pe zi ce trece, deoarece nu sunt în măsură să evacueze populația civilă din orașele asediate sau să transfere ajutor umanitar în aceste orașe. Nu mai putem ajuta armenii sau reprezentanții altor națiuni․ Oamenii vor să plece, dar nu știu cum”, a spus David Mkrtchyan.

„Primim apeluri din toată lumea care se interesează de situația din Mariupol și orașul Volnovakha․ Cei care sunt încă în aceste orașe, rudele și prietenii lor sună, cer ajutor, întreabă cum pot lua legătura. Dar nu putem în niciun caz să comunicăm, nu există electricitate și nicio conexiune acolo, nu avem informații”, continuă reprezentantul Uniunii Armenilor din Ucraina.

Asistentul consulului onorific al Republicii Armenia la Harkov, Hamlet Hovhannisyan a declarat pentru „Radiolur” că situația din Harkov nu s-a schimbat în ultimele două zile, tensiunea nu a scăzut.
„Situația este la fel de tensionată, bombardamentele continuă, inclusiv în zonele rezidențiale. Au fost probleme de alimentare cu curent, apa și gazul în unele cartiere, dar autoritățile orașului realizează în principal lucrări de reabilitare și este posibilă refacerea infrastructurii. Magazinele sunt deschise․ Bineînțeles, mărfurile sunt rare, dar se poate face rost de mâncare și medicamente”, a afirmat H. Hovhannisyan care a mai menționat că în Harkov există încă ieșiri relativ sigure din oraș pentru evacuarea civililor․

Potrivit lui Davit Mkrtchyan, vicepreședintele Uniunii Armenilor din Ucraina, coridoarele umanitare au funcționat cu greu în ultimele zile. Mai sunt armeni în orașele ucrainene populate de armeni care vor să plece, dar nu există nicio oportunitate. Și în fiecare zi aceste oportunități pentru comunitatea armeană, în ansamblu, devin din ce în ce mai limitate.

„Vineri și sâmbătă am evacuat 4-5 familii din Sumi, armenii au plecat de la Cernigov în 8 mașini. Sunt mulți armeni în Mariupol, sunt familii de armeni în Donbass și în Harkov care nu pot pleca. Avem familii de armeni în orașul Cernigov care m-au contactat, vor măcar să-și scoată copiii, dar tot nu funcționează”, a spus vicepreședintele Uniunii Armenilor din Ucraina.

Sursa Radiolur preluat de armenews