U.A.R. | RETROSPECTIVA ANULUI 2021 ÎN IMAGINI
Uniunea Armenilor din România a organizat în zilele de 18-22 ianuarie Zilele Filmului Armenesc unde 4 regizori de origine armeană din România, Andrei Inizian, Armine Vosganian, Andrei Teodorescu și Florin Kevorkian au prezentat o selecție de scurt metraje, lung metraje și documentare din filmografiile personale. Filmele au fost vizionate online pe canalul de Youtube al Uniunii Armenilor din România iar în ultima zi, la Centrul Cultural Armean au avut loc discuții în prezența tinerilor regizori, moderate de criticul de film Irina Margareta Nistor.

Pe 14 ianuarie a apărut la Editura Verona, cartea «Arrivé d’ailleurs-Le destin d’une vie» (Sosit de altundeva – destinul unei vieți) de Hraça Kirmiziyan (Anouchavan) un grupaj de 276 de pagini despre viața lui Hraça (Hratchia) Kirmiziyan, o cunoscută personalitate armeană a comunității din Franța, și România alături de fratele său Agop, amândoi mari mecena și patrioți.

Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iaşi a participat în data de 21 Februarie, în Sala “Diotima” la cea de-a treia ediție a evenimentului ”Ziua Internațională a Limbii Materne”. Cu această ocazie a avut loc un simpozion și un spectacol, la care au participat membrii comunităților etnice din Iași: Comunitatea Armeană reprezentată de doamna Daria Tănăsucă, coordonator cultural și domnul Avetis Stepanian – Președinte pentru tineret.

Duminică, 11 aprilie, după Slujba de la Catedrala armeană din București, în faţa Casei de cultură „Dudian”, a avut loc ceremonia decernării unor medalii și scrisori de mulțumire pentru UAR și ansamblul de dansuri armenești „Vardavar” care s-au implicat în strângerea de fonduri și ajutorarea familiilor refugiate din Arțakh după războiul de 44 zile de anul trecut. Medaliile au fost oferite din partea unor organizații din Armenia.

Sâmbătă 24 aprilie s-au desfășurat la Constanța două evenimente deosebit de importante în cadrul comunității armene – omagierea marelui filantrop Armenag Manissalian, la sediul sucursalei UAR și slujba solemnă de rugăciune si binecuvântare în memoria Sfinților martiri armeni din anul 1915 (canonizați în anul 2015 de Biserica Armeană la Echmiatzin).
Sucursala Roman a Uniunii Armenilor din România a organizat pe 24 aprilie un simpozion dedicat celei de-a 106 comemorări a Genocidului armean. Au susținut referate: Claudia Dărăban, cercetător postdoctoral Universitatea Babeș–Bolyai din Cluj-Napoca, lakob Attila cercetător la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Preot romano-catolic, istoric Dr. Alois Moraru, parohia ,.Sf. Tereza” din Oneşti, Dr. Marius Chelcu, cercetător la Academia Română – Filiala Iaşi a Institutului de Istorie ” A.D.Xenopol”
Pe 25 aprilie, după Liturghia de Florii şi ceremonia de comemorare a 106 ani de la Genocidul Armean, în curtea Catedralei Armene din Bucureşti a avut loc lansarea versiunii în limba română a romanului „Zile de coşmar” de Carnig Stepanian, apărut la Editura Ararat, traducerea din limba armeană şi notele fiind realizate de Madeleine Karacaşian. Cu acest prilej, d-l Varujan Vosganian, preşedinte al Uniunii Armenilor din România, a făcut o scurtă prezentare a cărţii, scrisă de Carnig Stepanian, supravieţuitor al tragicelor evenimente din 1915. Au mai luat cuvântul E.S. d-l Serghey Minasyan, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Armenia, precum şi P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, care au adresat cuvinte de felicitare traducătoarei.
Pe 27 aprilie în Camera Deputaților reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare au făcut declarații cu privire la Genocidul Armean. Astfel după deputatul Uniunii Armenilor din România, Varujan Pambuccian, au luat cuvântul deputat Chelaru Mircia – Grupul AUR, liderul Grupului UDMR, deputat Csoma Botond, deputat Solomon Adrian – Grupul PSD, deputat Iulian Bulai – Grupul USR PLUS, deputat Gheorghe Andrei Daniel – Grupul PNL, deputat Silviu Vexler, din partea Grupului minorităților naționale. Trebuie subliniat că pentru prima dată reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare au luat cuvântul și au vorbit despre Genocidul Armean din 1915.
Pe 21 mai a avut loc în foaierul Bibliotecii Județene “Octavian Goga” vernisajul expoziției comemorative a celei care a fost Azaduhi Varduca Horenian, artist plastic recunoscut și fost președinte a Sucursalei clujene a UAR. Expoziția a fost deschisă publicului între 21 mai-31 mai, și a reunit 22 de lucrări de acuarelă, atât din colecții private, cât si din cea a Sucursalei UAR Cluj.
Pe 29 mai a avut loc la Botoșani prima editie a Festivalului de Caricaturi si epigrame “Cik Damadian” La sediul sucursalei UAR-Botoșani, ( președinte Cristian Lazarovici) au fost expuse lucrările celor 9 caricaturiști selectați pentru concurs și au participat 35 de epigramisti din diferite colțuri ale țării, inclusiv din Republica Moldova, Canada și Germania. Au fost acordate premii și diplome pentru cele două secțiuni.
În perioada mai – iunie, la Iaşi s-au desfășurat, în cadrul proiectului cultural “ File de cultură armeana”, Ediţia 2021, o serie de manifestări ce au avut ca ţintă promovarea valorilor armenești în societatea ieşeană. Iniţial a fost organizat, în intervalul aprilie-mai, concursul de pictură şi grafică “ Armenia de poveste”, activitate ce a avut ca temă de creaţie motivele armeneşti precum rodia, muntele Ararat, bisericile armeneşti, chipul de femeie armeancă, costume tradiţionale armeneşti etc. La finalul concursului, toate creațiile micilor artişti au fost adunate într-un album foto de excepţie “ File de poveste armenească” ce a fost lansat în incinta Galeriilor de artă “ Dan Hatmanu” din Iași.

Duminică, 13 iunie, U.A.R – Sucusala Iaşi ( președinte Maricel Agop) a fost premiată de către reprezentanții Primăriei Municipiului Iaşi pentru întreaga activitatea desfășurată de către echipa de lucru a comunităţii armene, în scopul promovării multiculturalităţii şi a culturii armene în special.
În zilele de 12 și 13 iunie, a avut loc în Cluj-Napoca festivalul „Curtea Armenească”, ediția a II-a, organizat de sucursala locală a Uniunii Armenilor din România (președinte – Karen Sebesi) în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Institutul de Armenologie – Universitatea Babeș-Bolyai, Consiliul județean Cluj și Ambasada Republicii Armenia din România. Această a doua ediție care trebuia să aibă loc anul trecut și din cauza pandemiei de coronavirus s-a amânat, a fost organizată în parcul etnografic „Romulus Vuia”. În cadrul festivalului a fost organizat și un târg care a avut zeci de participanți și sute de vizitatori.
La Roman s-a desfășurat în zilele de 18-20 iunie a IV-a ediție a Festivalului „Garabet Ibrăileanu“ – la 150 de ani de la nașterea criticului și istoricului literar – organizată de Uniunea Armenilor din România, sucursala Roman ( președinte Emanuel Nazaretian), în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Consiliul Local și Primăria Roman, Televiziunea Română și ROMAN TV, Societatea Culturală „Clepsydra” din Roman. Premiul Opera Omnia a fost acordat criticului şi istoricului literar Prof. Univ. Dr. Mihai Zamfir iar Premiul de debut a fost acordat d-nei conf. univ. dr. Emanuela Ilie, pentru activitatea remarcabilă desfasurată în cadrul Catedrei de limba şi literatura română “Garabet Ibrăileanu” a Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi.

În perioada 9-16 august, sucursalele Bacău (președinte – Vasile Agop) și Gherla (președinte – Ioan Esztegar) ale Uniunii Armenilor din România au organizat o tabără pentru tinerii comunității armene, la care au participat cca 30 de tineri din diferite orașe ale României (București, Gherla, Bacău, Constanța, Pitești, Baia Mare, Gheorgheni, Iași). De organizarea acestei tabere s-au ocupat Armand Agop (Bacău) și Erika Esztegar (Gherla) care au ales, pentru desfășurarea acestei activități, hotelul „Marion Poiana” din localitatea Dumbrăveni (jud. Sibiu), fostul oraș regal Elisabethopolis, construit de armeni.

În prima jumătate a lunii august Asociația culturală „Bo-Arax” de la Veneția, înființată de Levon Zekyian, în colaborare cu fundația „Studium Marcianum” de la Veneția, a organizat o nouă ediție a cursurilor de vară intensive de limbă și cultură armeană ( începute în 1986). În acest an 6 tineri ( Inesa Tumasyants, Tigran Radu, Cristian Deac, Anaida Sarchizian, Araksy Nazarian și Harut Kaplanian ) din România au participat la cursuri, cu sprijinul financiar al Uniunii Armenilor din România.

În zilele de 3 şi 4 septembrie în centrul oraşului. Gherla s-a desfățurat prima ediție a Festivalului Armenopolis la care au participat ansamblul de dansuri „Hayakaghak” al sucursalei UAR Gherla precum și artista Ermone Zabel Martaian.

Pe 10 septembrie 2021 Uniunea Armenilor din România- Sucursala Constanța a organizat, în sala Prestige a Hotelului Continental Forum, Sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Armenia și lansarea cărții doamnei prof. Arșaluis Sarchisian Gurău “Povestiri pentru mine (HAIBUN) – Aforisme”.
Ansamblul de dansuri Vardavar al UAR a participat, în zilele de 24-26 septembrie, la Festivalul „Alfabetul Conviețuirii” desfășurat la Ploiești în organizarea Uniunii Elene din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești și Filarmonica Paul Constantinescu.

În ziua de 21 septembrie, deputatului Varujan Pambuccian a avut o intervenție în Camera Deputaților cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Armenia.
Uniunea Armenilor din România – Sucursala Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în colaborare cu Institutul de Armenologie al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Ambasada Republicii Armenia în România au organizat, pe 25 septembrie Ziua Culturii Armene la Cluj, ediția a XI-a. Premiul anual „Kristof Szongott”, a fost acordat lui Bedros Krucian „Ultimul covorar armean din Gherla”, cum este supranumit.

În cadrul ședinței din Camera Deputaților, din data de 12 octombrie deputatul Varujan Pambuccian a avut o intervenție cu prilejul Zilei limbii, alfabetului și culturii armene (prin audioconferință) iar Varujan Vosganian a recitat poezia „Pe drumul Damascului” în cadrul Festivalul Internațional de Poezie din București, din seara zilei de 12 octombrie, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române.
În zilele de 29-30 octombrie a avut loc la Roman, în organizarea sucursalei locale a UAR ( președinte Emanuel Nazaretian) a doua ediție a Festivalului Național „Mihail Jora” – cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea compozitorului – care a cuprins concursul de compoziție și interpretare pentru tinere talente. Din juriu au făcut parte critical muzical Dumitru Avakian, prof.univ.dr. Mihaela Vosganian, și maestrul Cosmin Bălean.

În zilele de 3-5 noiembrie la sediul sucursalei UAR din Botoșani a avut loc un Festival de film cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Armenia. Au fost prezentate filmele “Tipografic majuscul” cu protagonistului principal, actorul Șerban Lazarovici, “Bukovina, țara oamenilor fagi”, în prezența regizorului Florin Kevorkian, “Când moartea întârzie să apară” în prezența regizoarei Armine Vosganian și documentarul „Strunga”.
Pe 6 noiembrie, la Galeriile de Arta “Ștefan Luchian” a avut loc vernisajul expoziției Festivalului – concurs “Andronic Țăranu”, care are ca temă tradiții, istorie și personalități armene din România, completată de o expoziție de fotografie, “Botoșaniul de odinioară”, realizată împreună cu Prof Stanciu Gheorghe și Alex Hriscu. Dupa deschiderea expoziției, unde au vorbit președintele sucursalei locale a UAR, Cristian Lazarovici, Traian Apetrei și Varujan Vosganian, s-a trecut la acordarea premiilor participanților la concursul de arte plastice.

În dată de 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Dobrogei, Primăria Municipiului Constanța a organizat în Piața Ovidiu evenimentul „Simboluri de Ziua Dobrogei”. Ca în fiecare an la eveniment au participat autoritățile locale, președinții minorităților din Constanța și constănțenii. Liviu Merdinian președintele sucursalei UAR – Constanța a fost însoțit de doi copii ai comunității armene, Natalia și Alexandru Diradurian purtând costumul tradițional armenesc. Din partea sucursalei Constanța au mai fost prezenți domnii Eduard Diradurian, Hary Boiagian și Arsen Diradurian. Liviu Merdinian a transmis un mesaj cu prilejul acestui eveniment.

În data de 23 noiembrie deputatul Varujan Pambuccian a depus, în scris, la Camera Deputaților o Declaraţie politică având ca obiect necesitatea negocierilor în vederea medierii conflictului dintre Republica Armenia şi trupele azere.
Din inițiativa și sub coordonarea profesorului Gabriel Stan, la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău s-a desfășurat pe 26 noiembrie, atelierul de lucru din cadrul proiectului educațional „Istorie, tradiții, gastronomie armenească”, organizat în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România (U.A.R.) – Sucursala Bacău. În cadrul acestuia s-au organizat: informarea elevilor asupra istoriei și tradițiilor poporului armean și asupra prezenței armenilor, ca minoritate etnică și religioasă, pe teritoriul românesc și susținerea unui atelier de lucru cu elevii de la profilul tehnic în gastronomie/bucătari. În cadrul acestuia a fost prezentat modul de preparare a unor produse gastronomice specifice poporului armean.
La Muzeul Colecțiilor de Artă a avut loc pe 17 decembrie, când se împlinesc 30 de ani de relații diplomatice româno-armene, vernisajul expoziției organizate de Arhivele Diplomatice, Ambasada Armeniei la București și Uniunea Armenilor din România. În prezența a numeroase personalități ale mediului diplomatic, politic, academic și cultural, au vorbit despre istoria contactelor între poporul român și armean, despre relațiile culturale, istoria Bisericii armene și rolul comunității armenilor în istoria modernă și contemporană a României: E.S. dl. Sergey Minasyan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia la București, dl. Dan Neculăescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, dl. Emil Constantinescu, fost președinte al României și dl. Teodor Meleșcanu, fost ministru al afacerilor externe, dl. Călin Stegerean, managerul Muzeului Național de Artă al României, dl. Doru Liciu, șeful Arhivelor Diplomatice, dl. Varujan Vosganian, deputat și scriitor.
Uniunea Armenilor din România a organizat trei zile la rând, în perioada 15-17 decembrie, un atelier de decorațiuni de Crăciun la Centrul Cultural Armean din București. Cei care s-au încumetat să-și exerseze creativitatea au ascultat colinde, au reușit să creeze ornamente de inspirație armenească într-o atmosferă de sărbătoare, au avut vreme pentru povești și au trăit clipe frumoase.

Ziua minoritatilor nationale a fost sărbătorită, pe 18 decembrie printr-o acțiune organizată de filiala UAR – Baia Mare ( președinte Sorin Gădălean ). Armenii maramureșeni au primit vizita unor conaționali din Bucuresti, Targu Ocna, Dumbraveni si Gherla precum si a minoritatilor poloneză și germană din Maramures, ocazie cu care au urmărit împreună două creații ale cineaștilor armeni Armine Vosganian și Florin Kevorkian. Ziua s-a încheiat intr-o nota de bucurie interetnică cu prezența showmanului Raba.

Cu ocazia Zilei Minorităților Naționale din România, Ambasada Republicii Armenia și Federația Comunităților Evreiești din România au organizat, pe 20 decembrie la Templul Coral din București proiecția filmului „Culoarea Rodiei” de Sergey Paradjanov, renumit cineast, scenarist, pictorul și artist armean.
Seara a fost deschisă de ambasadorul Armeniei în România, E.S. Serghei Minasyan, deputatul Silviu Wexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Varujan Pambuccian, președintele Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților și Varujan Vosganian, vicepreședinte al Uniunea Scriitorilor, Președinte al Uniunii Armenilor din Române.
***
Reprezentanți ai Uniunii Armenilor din România și ai redacției Ararat au fost invitați, în direct, pe parcursul anului 2021, în cadrul emisiunii Conviețuiri de la TVR 1 pentru a vorbi despre activitățile organizate și despre istoria, cultura, tradițiile armenilor din România și Armenia. Printre cei invitați au fost Varujan Vosganian, Mihai Stepan Cazazian, Armine Vosganian, Dumitru Avakian, Arsen Arzumanyan, Andreea Barbu.
În ANUL 2021 NE-AM DESPĂRȚIT DE…

Armen Otto Demirdjian, care timp de 10 ani a fost preşedintele sucursalei clujene a U.A.R.

conf. univ. dr. Maria Dvoracek (Gocian M.), născută la Botoşani, autoare a mai multor articole și mărturii despre Genocidul Armean.

Dicran Benlian membru de seamă al comunității armene din Constanța un reper de moralitate și solidaritate pentru noi toți .

prof. Hagop Arakelian, ( Armenia) membru în conducerea Asociaţiei de Prietenie Armenia-România timp de 40 de ani.

Edita Simon, marea doamnă a scenei lirice, profesor la clasa de canto din cadrul Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj.

Prof. dr. Ștefan Pambuccian ( SUA) A fost întâi intern la anatomie patologicà (soarta a decis sà urmeze pașii tatàlui, marele prof. dr. Krikor Pambuccian) la Spitalul Lenox Hill, la New-York, iar apoi a ocupat prima poziție academicà la Universitatea din Minnesota, unde a condus programul rezidenților. În 2012 a trecut ca profesor la Universitatea Loyola din Chicago, unde a fost directorul secției Surgical Pathology and Anatomic Pathology, Vice-chair of Scholarly Activities and faculty Advancement si Vice-chair for Research

Scriitorul și cercetătorul Nicolae Pârâianu, care prin truda domniei sale a lăsat comunității armene din Pitești două cărți și mai multe studii.

Dikran Kundaccian, un activ membru al comunității în special în anii comunismului dar și după 1990.

Mariam Bostangian tehnoredactor la Editura Ararat, omul prin mâna căruia au trecut multe texte ce s-au materializat în cărți ale Editurii Uniunii Armenilor din România.

Svetlana Cacealova, membru activ în comunitatea armeană și secretară a Episcopiei Armene din România.

Nu putem încheia această tristă listă fără a-l aminti pe ambasadorul Hamlet Gasparian care în perioada 2010-2017 a reprezentat Armenia la București dar care, dincolo de misiunea sa diplomatică a contribuit la organizarea și promovarea culturii armenilor din România fiind, pentru noi toți, un adevărat membru al comunității noastre.
***
S-a încheiat un an în care, deși ne-am confruntat cu pandemia de coronavirus am reușit, totuși, să organizăm și să realizăm o serie de acțiuni. Sigur ne-am fi dorit mai multe și mai variate dar să mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au trecut peste greutățile existente.
LA MULȚI ANI ! Շնորհավոր Նոր տարի
