Mihai Stepan Cazazian

U.A.R. 25 de ani / Discursul E.S. Doamnei Hranush HAKOBIAN Ministrul Diasporei al Republicii Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSC05189

 

Mă bucur că în cadrul acestei vizite în România am posibilitatea să particip la acest eveniment dedicat aniversării a 25 de ani de la reînființarea Uniunii Armenilor din România. Îmi face plăcere să vă felicit călduros cu această aniversare și să vă doresc să aveți parte de cât mai multe realizări.

Armenii s-au stabilit în România încă din perioada medievală. Locuind pe aceste plaiuri ospitaliere timp de mai multe secole, armenii și-au adus propria contribuție la dezvoltarea vieții socio-politice, culturale și economice a țării, lăsându-și propria amprentă în România. Ei au fondat cartiere și orașe, centre culturale și de scriere, monumente și biserici, o parte dintre care se păstrează și astăzi la București, Iași, Suceava, Botoșani, Roman, Constanța, în orașele armenești din Transilvania – Gherla, Dumbrăveni, Gheorgheni, Frumoasa etc.

În decursul evenimentelor istorice și politice, armenii s-au răspândit în întreaga lume – și au fondat, încă din perioada medievală, comunități în cele patru colțuri ale lumii. Astăzi Dumneavoastră reprezentați puntea de legătură dintre țara-primitoare și Armenia. Exemplul României în acest sens este unul dintre cele mai bune. Îmi amintesc că în anii adolescenței și tinereții mele, la posturile de radio armenești erau deseori difuzate vocile inconfundabile ale lui David Ohanesian, Garbis Zobian și ale Zinaidei Palli, care ne apropiau mai mult de România. Imediat după cel de Al Doilea Război Mondial, 3000 de armeni din România s-au repatriat în Armenia și au creat acolo o mică atmosferă românească. Printre aceștia se numărau iluștri meșteri populari, ingineri, artiști și intelectuali, care au îmbogățit Armenia prin aptitudinile și talentul lor. Totuși cel mai de preț cadou al României pentru Armenia a fost Catolicosul Vazken I, care timp de 40 de ani a condus Biserica Apostolică Armeană, și rămânând toată viața legat de România, de limba si literatura română, a răspândit în jurul său dragostea pentru tot ce e românesc. Și astăzi aceste tradiții sunt duse mai departe prin scriitorul și politicianul Varujan Vosganian, deputatul, matematicianul și informaticianul Varujan Pambuccian, jazz-man-ul Harry Tavitian, cântărețul de opera Eduard Tumagian și mulți alții.

Simpatia și amiciția seculară dintre poporul armean și român este motivul pentru care tânăra Republică Armenia și-a deschis în anii ’90, printre primele în Europa, Ambasada sa la București, care a contribuit la consolidarea legăturilor din toate domeniile la nivel de stat. Guvernul Armeniei acordă o importanță majoră acestor legături și își exprimă disponibilitatea să aprofundeze mai mult aceste relații. Pentru mine ca Ministru al Diasporei, sunt mai ales importante proiectele legate de studiile de armenologie în domeniile științifico-educaționale și culturale, printre care doresc remarc, în special, înființarea la începutul anului trecut a Institutului de Armenologie de la Universitatea Babeș Bolyai de la Cluj, precum și publicarea manualelor de limba armeană orientală și occidentală pentru vorbitorii de limbă română, programele pentru studierea și promovarea patrimoniului cultural armean din România, conferințele științifice și expozițiile, care sporește interesul, în rândul tinerii generații, față de Armenia și tot ceea ce este armenesc.

Consider că nu este deloc întâmplător faptul că participarea activă a adolescenților și tinerilor armeni din România la forumurile și programele pan-amene din Armenia, contribuie la crearea în societatea armeană a unui interes mai mare pentru România, o dovadă în acest sens fiind participarea celor aproximtiv 80 de studenți la cursurile organizare în cadrul Institutului Ligvistic de la Erevan. La rândul lor, zecile de studenți armeni, care își continuă studiile în instituțiile de învățământ superior din România, măresc numărul românofililor din Armenia. În acest context, o nouă platformă o reprezintă și rețeaua de cooperare descentralizată între România și Armenia, prin intermediul căreia există noi posibilități de stabilire a contactelor directe între orașe și județe, precum și realizarea diverselor proiecte

Dragi prieteni,

În anul acesta, umanitatea progresisită a marcat în întreaga lume centenarul Genocidului Armean. Acum 100 de ani nu doar 1,5 milioane de armeni au devenit victime ale politicii armenofobe a Imperiului Otoman, ci și alte sute de mii de armeni s-au răspândit în întreaga lume. O parte dintre aceștia și-au găsit salvarea pe ospitalierul pământ românesc. În acele vremuri grele și pline de dramatism, în anul 1919 a fost înființată Uniunea Armenilor România. Iar o primă activitate a Uniunii Armenilor din România a fost ajutotarea și îngrijirea miilor de refugiați armeni, printre care și transferul celor  200 de orfani armeni din localitatea Deir-el-Zor din Siria în România, care cu sprijinul Guvernului României și UAR au fost adăpostiți la orfelinatul de la Strunga și ulterior și-au găsit locul în viață. Datorită bunăvoinței poporului român, compatrioții noștri au reușit să se integreze și au devenit buni cetățeni ai acestei țări, iar România le-a devenit cea de a doua Patrie, în beneficiul căreia ei au lucrat și au creat, rămânând totuși fideli identității, tradițiilor și rădăcinilor lor.

Și astăzi Guvernul României sprijină comunitatea armeană, finanțează și ajută la păstrarea școlii, casei de cultură, tipografiei și presei sub egida UAR. România este una dintre puținele țări europene care recunoaște drepturile minorităților, le oferă privilegii pentru păstrarea și dezvoltarea propriilor obiceiuri, cultură și limbă. O dovadă vie a acestui fapt este că în rândul altor minorități naționale, comunitatea armeană își are propriul reprezentant în Parlament datorită căruia vocea armenilor este auzită în țară.

Stimați invitați,

Vreau sa-mi exprim recunoștința față de Președintele României, E.S. Dl. Klaus Iohannis, primul dintre președinții României care și-a exprimat solidaritatea față de poporul armean, cu ocazia Centenarului Genocidului Armean. Președintele a menționat în special în mesajul său: „La un secol de la evenimentele tragice din 1915, aduc un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei și grelei încercări de la începutul secolului trecut. Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci în crima teribilă care a umbrit umanitatea și care ne obligă astăzi la recunoaștere și reconciliere. Comemorarea și conștientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezintă astăzi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastră să-și însușească lecția trecutului. Totodată, recunoașterea unei tragedii istorice de proporțiile celei petrecute acum 100 de ani înseamnă un semnal important și necesar pentru eradicarea urii, intoleranței, rasismului și xenofobiei.Sperăm că acest îndemn va fi urmat, iar procesul de recunoaștere și condamnare a Genocidului Armean va trece la un alt nivel și va cunoaște o nouă dezvoltare.

Societatea românească cunoaște paginile tragice din istoria armenilor, despre asta se scrie deseori în presă, se vorbește la radio și TV, se organizează discuții în cercurile academice. Consider că este necesar să se vorbească despre această tragedie liber și deschis, cu atât mai mult cu cât acesta nu se referă doar la armeni, ci este și o crimă împotriva umanității, care este imprescriptibilă. Din păcate încă există adepți ai negaționismului care consideră că acestă tragedie reprezintă trecutul istoric pe care nu trebuie să ne canalizăm atenția. Totuși viața ne-a demonstrat că nepedepsirea duce la noi crime. Dacă comunitatea internațională ar fi condamnat la timp Genocidul Armean, Holocaustul, Rwanda și alte genocide ar fi putut fi evitate. Genocid este și ceea ce se întâmplă astăzi în Orientul Mijlociu. O dovadă a acestui fapt este ceea ce se întâmplă acum în Siria și Irak, acolo unde minoritățile religioase și etnice au devenit ținte pentru teroriști. Rezultatul acestor barbarii sunt sutele de mii de refugiați printre care și armeni, care și-au părăsit locurile de baștină, iar acest flux de refugiați care se îndreaptă spre Europa devine din ce în ce mai numeros. În ultimii doi ani Armenia a primit aproximativ 16-17 mii de refugiați, necesitățile cărora le acoperă Guvernul nostru în ciuda dificultăților financiare. Sigur că alături de noi este și Diaspora armeană.

 

Stimați domni Vosganian și Pambuccian,

Uniunea Armenilor, rădăcinile căreia au o istorie de aproximativ 100 de ani, a putut trece peste consecințele politicii comuniste de nivelare, și-a redeschis structurile și centrele culturale, educaționale și religioase, iar astăzi Dumneavoastră duceți o viață de români exemplari și buni armeni. Dorim să ne exprimăm recunoștința față de Dumneavoastră și toți membrii comunității armene din România pentru că datorită muncii lor s-au consolidat și mai mult legăturile dintre România și Armenia, iar viața comunității a căpătat un nou suflu. De asemenea le suntem recunoscători reprezentanților armeni din România care s-au implicat activ în zecile de inițiative culturale, programe pentru tineri, forumuri, discuții și conferințe Armenia-Diaspora.

Deși comunitatea armeană nu este foarte numeroasă, aceasta continuă să-și păstreze rolul important datorită calității sale, prezentând poporul armean la modul cel mai demn în      societatea românească. Sunteți mândrii moștenitori ai strămoșilor Dvs. – voievozi, generali, economiști și pedagogi, filantropi, filozofi, doctori, miniștri și artiști, care nu doar că ne-au făcut cinste nouă, armenilor ci s-au și dedicat poporului și statului român. Vă sunt recunoscătoare pentru activitatea Dumneavoastră, pentru ceea ce ați creat și pentru că ați rămas fideli rădăcinilor Dumneavoastră.

Vă felicit pe toți încă o dată cu această aniversare și vă doresc mult succes; iar, în spiritul prieteniei dintre popoarele noastre, vă transmit cele mai bune gânduri, prosperitate comunității armene din România și dezvoltarea cooperării dintre Armenia și Diaspora.

 

Trăiască Armenia!

Trăiască România!

Trăiască prietenia seculară dintre poporul român și armean!